Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Nasa / IEA / NOAA
13.4.2017 12.51
Energiantuotannon kasvihuonekaasupäästöt ovat pysyneet muutaman vuoden ennallaan, mitä on pidetty merkkinä siitä, että toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat päässeet hyvään vauhtiin. Samaan aikaan ilmakehästä mitataan kuitenkin kiihtyvällä tahdilla kasvavia hiilidioksidipitoisuuksia.
Epäsuhta nostettiin esiin energiakysymyksiin erikoistuneen kanadalaisen National Observer -sivuston artikkelissa maanantaina. Kirjoittaja siteerasi kansainvälisen energiajärjestö IEA:n ja Yhdysvaltain ilmakehä- ja merentutkimuslaitos NOAA:n tilastoja.
NOAA tiedotti maaliskuun alussa, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousi viime vuonna ennätystahtiin jo toista vuotta putkeen. IEA puolestaan kertoi viikkoa myöhemmin, että energiantuotannon päästöt olivat jo kolmatta vuotta samalla tasolla.
National Observerin artikkelissa epäsuhdalle esitetään neljä mahdollista selitystä. Ensinnäkin energiantuotannon päästöjen tilastointi perustuu kansallisiin ilmoituksiin, jotka voivat olla pielessä. Toinen mahdollinen selitys on, että päästömäärät kasvavat muualla kuin energiantuotannossa eli esimerkiksi maataloudessa, eivätkä siten näy IEA:n tilastoissa.
Ilmastonmuutoksen arvioidaan myös vaikuttavan luontaisiin päästöihin esimerkiksi sulattamalla ikiroutaa ja aiheuttamalla metsäpaloja. Viimeinen mahdollinen selitys on luontaisten hiilinielujen heikkeneminen, sillä esimerkiksi meriin sitoutuu sitä vähemmän hiilidioksidia mitä lämpimämpiä ne ovat.
Kahden tilaston perusteella ei kuitenkaan voi tehdä kovin luotettavia johtopäätöksiä ilmaston tilasta. Professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta muistuttaa, ettei päästöjen muutos näy suoraan ilmakehän hiilidioksidipitoisuudessa.
”Jos ajatellaan jotain muuta kaasua, sille voidaan laskea eksponentiaalinen viipymäaika, jossa se poistuu ilmakehästä – vähän kuin radioaktiivisen aineen hajoamisnopeus. Hiilidioksidille tällaista on vaikea määrittää, koska hiili kiertää ilmakehän, meren ja kasvien välillä”, Laaksonen sanoo.
Hänen mukaansa hiilidioksidin viipymäaika on kuitenkin keskimäärin melko pitkä, jopa satoja vuosia, joten muutokset päästöissä eivät näy vielä muutamassa vuodessa.
Hiilen luonnollinen kierto ilmakehässä on muutenkin paljon suurempaa kuin ihmisen aiheuttamat päästöt, joten pienetkin vuosittaiset vaihtelut – kuten meren lämpötilan vaihtelu – heijastuvat ilmakehään enemmän kuin energiantuotannon päästöjen muutokset.
ilmastonmuutos  meret  päästöt  energia 
Tweet