Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Viileää. Kuntavaalikuume on laskenut, mutta puheenjohtajakisa ei ole vielä kuumentunut.Sammeli Heikkinen

Viileää. Kuntavaalikuume on laskenut, mutta puheenjohtajakisa ei ole vielä kuumentunut.

Analyysi

Vihreiden puheenjohtajakisa lämpenee pääsiäisen jälkeen

12.4.2017 16.54

Sammeli Heikkinen

Vihreiden puheenjohtajakisan alkua on pantattu kuntavaalien vuoksi. Nyt vaalit on voitettu ja kamppailu puolueen ruorista voi alkaa.

Kisa käynnistyy viimeistään pääsiäisen jälkeen, sillä puolueen jäsenäänestystä varten tehtävä ehdokasasettelu loppuu toukokuun ensimmäisen viikon lopussa.

Ainoa väistyvän Ville Niinistön seuraajaehdokkaaksi ilmoittautunut on helsinkiläinen Maria Ohisalo, joka on myös puolueen varapuheenjohtaja.


Jyväskylän vihreän äänivyöryn ykkösnyrkiltä Touko Aallolta on kyselty kiinnostusta kisaan, näin teki myös Vihreä Lanka. Aalto ei vielä kertonut kantaansa.

Ehdokkuuttaan ei ole varmistanut myöskään kansanedustaja Emma Kari, joka oli Uutissuomalaisen vihreiden puoluevaltuuskunnalle tekemässä kyselyssä ykkösvaihtoehto puheenjohtajaksi.

Uutissuomalainen tavoitti lähes kaikki puoluevaltuuskunnan jäsenet. Kari sai 39-jäsenisestä valtuuskunnasta taakseen yhdeksän ihmistä, Aalto kuusi.

Vastaukset eivät ole muuttuneet paljoakaan viime syyskuusta, jolloin Vihreä Lanka kysyi puoluevaltuuskunnan kantoja.


Valtuuskunnalta kysyminen
on tietynlaista ohiampumista, sillä puheenjohtajan päättää puolueen jäsenistö. Jäsenäänestys pidetään ennen kesäkuun puoluekokousta. Ja vaikka se ei lain mukaan voikaan olla sitova, puoluekokous on käytännössä sitoutunut noudattamaan jäsenäänestyksen tulosta.

Jotta jäsenäänestyksen tulos hyväksytään, äänestysprosentin on oltava yli 50.

Valtuuskunnan jäsenet ovat toki vihreitä vaikuttajia ympäri Suomen, ja edustavat luultavasti ainakin puolueen jäsenistön aktiivisen osan näkemyksiä.

Se, että puoluevaltuutetuista puolet jätti Uutissuomalaisen kyselyssä kertomatta kantansa, edustanee myös vihreän kentän odottavaa kantaa.


Nousu puheenjohtajaksi
puolueen puheenjohtajiston tai eduskuntaryhmän ulkopuolelta on vähintään varsin vaikeaa.

Varapuheenjohtajista Ohisalo siis on mukana ja Aalto miettii. Hanna Halmeenpää kertoo olevansa kiinnostunut varapuheenjohtajana jatkamisesta, muttei puheenjohtajuudesta.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoi viime kesänä, ettei tavoittele puheenjohtajuutta. Vararyhmyri Olli-Poika Parviainen ei vielä kerro, lähteekö kisaan. Toinen ryhmän varapuheenjohtaja, Heli Järvinen, ei kisaan lähde.

Korttinsa pitää vielä piilossa myös kansanedustaja Ozan Yanar, joka sanoi ennen vaaleja Helsingin Sanomissa harkitsevansa ehdokkuutta vakavasti.

Tampereella valtuustopaikkansa uusinut Oras Tynkkynen vastasi Vihreän Langan kyselyyn, kuten kaikille kysyjille aiemminkin: "Oletusarvo on, että en ole lähdössä ehdolle".


Parin–kolmen viikon sisällä vakava harkitseminen on lopetettava ja peli avattava.

Sen jälkeen edessä voi olla tilanne, jossa puheenjohtajakisassa ovat vastakkain Helsingin vihreiden toiseksi (Kari), kolmanneksi (Yanar) ja neljänneksi (Ohisalo) eniten ääniä keränneet kaupunginvaltuutetut.

Se voisi hajottaa pääkaupunkiseudun määrällisesti vahvat vihreät ja avata tietä maakuntien ehdokkaalle, kuten Touko Aallolle, jonka selkänojana on Suomen ensimmäinen vihreiden valtaama kaupunki.

Toistaiseksi pelkkää spekulointia. Varmaksi uskaltaa sanoa sen, että Ohisalo saa vielä haastajia.




Viite