Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
13.4.2017 9.33
Britannian yleisradioyhtiö BBC:n Planeettamme Maa II on lumoavan kaunis ja intiimi jatko-osa kymmenen vuotta aikaisemmin nähdylle Planeettamme Maalle.
Seitsenosainen, erittäin kallis sarja on toteutettu uudenlaisella kameratekniikalla, joka tuo luonnon lähelle. Kamerat poimivat jokidelfiinin uinnin mutkittelun ja leijonia pakenevan kirahvin.
Katsoja pääsee kärpäseksi – ei kattoon vaan puun latvaan tai vuoristoilmaan.
Tunnin mittaisten jaksojen aiheita ovat esimerkiksi aavikot, vuoristot ja kaupungit. Brittiversion selosti David Attenborough luotettavalla ja pehmeällä äänellään, Suomessa kuullaan luontodokumenttien klassikkoääntä Jarmo Heikkistä.
Luontodokumentti on yllättävän nopeasti vanheneva television laji, vähän kuin jääkiekko-ottelut. Kun katsoo Youtubesta 1980-luvun klassikkomatseja, kuva näyttää yllättävän huonolta, jopa nuhruiselta ja halvalta. Silmämme ovat ehtineet tottua pikkuhiljaa parempaan.
Sama pätee luontodokumentteihin. Vanhat dokumentit, jotka aikoinaan tekivät vaikutuksen, eivät enää näytä läheskään yhtä hyviltä.
Planeettamme Maa on puhdasta draamaa, ei opetusohjelmaa. Usein ei edes kerrota, missä maassa jokin kohtaus on kuvattu, eikä katsojalle tarjota kohtauksista kovinkaan paljon luonnontieteellistä tietoa. Sarjan pienet tarinat kertovat toistuvasti eläinten välisestä vuorovaikutuksesta, etenkin parittelusta ja konflikteista.
Ohjelmasta on noussut myös kohu. Sarjan alkupuolella uros – en halua spoilata minkä lajin – astuu rajusti ja väkivaltaisesti lajinsa naaraan. Lehdet nostivat metelin. Sun kertoi otsikossaan katsojien olleen järkyttyneitä näkemästään raiskauksesta, tosin raiskaus-sana oli lainausmerkeissä.
En tiedä, kuinka järkyttyneitä brittikatsojat oikeasti olivat – sitähän ei voi päätellä kohuotsikoista – mutta katsojien reaktiossa voi nähdä hyviä puolia. Ehkä ihmiset kokevat empatiaa muita eläimiä kohtaan enemmän kuin ennen.
Kenties ohjelman hienouksilla on kääntöpuolensa. BBC:n luonto-ohjelma Springwatchin isäntä Martin Hughes-Games pahoitteli vuodenvaihteessa, ettei Planeettamme Maa II kerro tarpeeksi luonnon katoamisesta eikä luontoa uhkaavasta tuhosta. Hughes-Gamesin mielestä upeannäköiset kuvat villistä luonnosta voivat tuudittaa ihmisiä väärään turvallisuuden tunteeseen.
Attenborough on itse sanonut, että haluaa ohjelmillaan pitää kaupungissa elävät katsojat kosketuksissa luontoon. Jos tämä on ollut Planeettamme Maa II:n tarkoitus, parempaa tv-sarjaa tehtävään on vaikea kuvitella.
Avara luonto: Planeettamme Maa II lauantaisin 1.4.–6.5.2017 TV1:llä klo 18.45–19.35. Uusinnat sunnuntaisin klo 8.05. 14 päivää Yle Areenassa. Ensimmäinen jakso poistuu palvelusta pääsiäisenä. Selostettu suomeksi.
Tweet