Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Hortlander / Flickr (CC BY 2.0)
Uhanalainen? Opposition mukaan ammatillisen koulutuksen säästöt ajavat nuoret miehet syrjäytymisvaaraan.
3.3.2017 10.25
Ammattikoulujen säästöt ajavat ammatillisen koulutuksen vaikeuksiin ja syrjäyttävät nuoria miehiä. Näin sanoo oppositio välikysymyksessään.
Kaikkien opposisiopuolueiden puheenjohtajat ovat allekirjoittaneet vihreiden aloitteesta tehdyn välikysymyksen ammatillisen koulutuksen säästöistä.
Hallitus vähentää ammatillisesta koulutuksesta 190 miljoonan euroa. Leikkaus on kymmenes ammattikoulujen rahoituksesta. Se on suhteellisesti suurempi kuin yliopistoleikkaukset.
Oppositiojohtajien mukaan tilanne kentällä on nyt karmea.
"Oli luvattu, etteivät leikkakset haittaisi lähiopetusta tai vähentäisi koulutuspaikkoja. Ne lupaukset ovat osoittautuneet vääriksi", sanoo vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.
Tiedotustilaisuudessa perjantaina oppositio painotti, että se hyväksyy ammatillisen kolutuksen uudistamisen.
Uudistusta suunnitteli jo edellinen hallitus. Opposition vastustus kohdistuu säästöjen suuruuteen.
"Nyt koulut ovat massiivisissa vaikeuksissa. Ensin viedään rahat, sen jälkeen edellytetään mittavaa uudistusta", hämmästelee Niinistö.
Hallituksen toteuttamat ammattikoulujen leikkaukset näkyvät jo kouluissa.
Opettajien ammattijärjestö OAJ:n mukaan tähän mennessä ammattikouluista on jo irtisanottu 648 opettajaa. Työvoimaa on vähennetty myös määräaikaisuuksia lopetettamalla ja eläköitymisen kautta. Jopa tuhansia työpaikkoja vähenee säästöjen vuoksi.
Ammattikoulujen aloituspaikat vähenevät tänä vuonna viidellä tuhannella. Myös lähiopetustunteja vähennetään nykyisestä 22-24 viikkotunnista.
Vasemmiston puheenjohtaja Li Andersson kertoi, että kun hän vieraili Joensuussa autonalan oppilaitoksessa, opettajat sanoivat, etteivät lähiopetustunnit riitä korjaustaitojen opettamiseen. Opetusta siirretään verkko-opetukseen ja kirjatentteihin.
"Lähiopetus on ollut jo tähän asti hälyyttävän alhaisella tasolla", Andersson sanoo.
Lähiopetuksen ja aloituspaikkojen vähyys osuu erityisesti nuoriin miehiin. Miesten syrjäytyminen työelämästä ja koulutuksesta kasvaa. Viime viikolla Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva kertoi, että yli 50 000 työiässä olevaa miestä ei tee töitä, opiskele tai ole työkyvyttömyyseläkkeellä.
"Koulupudokkuus ja nuorten miesten syrjäytyminen pahenee. Ilmiö on jo kansallinen hätätila. Tätä taustaa vasten ei ole varaa leikata koulutuspaikkoja. Suomi tarvitsee lisää ammatillista koulutusta", Niinistö sanoo.
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kytki leikkaukset kilpailikykyyn.
"Jos yritykset joutuvat ottamaan kouluttajan roolin, se vähentää niiden kilpailukykyä", hän sanoo.
ammattikoulutus  ammatillinen koulutus  koulutussäästöt 
Tweet