Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Wikimedia: Gage Skidmore, Office of the President-Elect & public domain
Valiojoukko? Scott Pruitt purkaa päästörajoituksia ympäristövirastossa, Rex Tillerson jarruttaa kansainvälistä ilmastopolitiikkaa, Rick Perry varmistaa fossiilisen energiantuotannon tulevaisuuden, Wilbur Ross vahtii ilmastotiedettä ja Neil Gorsuch puntaroi lainsäädäntöä.
1.2.2017 21.12
Donald Trump on ollut vallassa kohta kaksi viikkoa ja vähitellen alkaa olla tiedossa, millaisen ryhmän hän koonnut luotsaamaan maan ilmastopolitiikkaa.
Keskeisten päättäjien suhtautuminen ilmastonmuutokseen vaihtelee totaalisesta kieltämisestä varovaiseen uskoon. Trumpin hallintoa yhdistää syvä epäluulo ilmastotiedettä kohtaan.
Yksi Trumpin ensimmäisistä valinnoista vaalien jälkeen oli nimittää ilmastoskeptikko Myron Ebell johtamaan ympäristövirasto EPA:n uudistamista. Ebell on taistellut pitkään ilmastonmuutoksen hillitsemistä vastaan.
Ebell esitti muun muassa EPA:n budjetin puolittamista ja 10 000 työntekijän irtisanomista. Pian virkaanastujaisten jälkeen Trump kielsi virastolta tiedottamisen ja määräsi, että poliittisesti nimettyjen johtajien on tarkastettava kaikki tutkimukset ja tilastot ennen kuin niitä voidaan julkaista.
Trumpin hallinto on myös jäädyttänyt yhteensä 30 EPA:n jo valmistelemaa säädöstä, joiden oli määrä astua voimaan maaliskuussa. Joukossa on muun muassa säädös liikennepäästöjen vähentämiseksi.
Ebell itse palasi virkaanastujaisten jälkeen vanhaan tehtäväänsä Competitive Enterprise Instituten ilmasto- ja ympäristöpolitiikan johtajana. Hän on kuitenkin kommentointia sanomalla maanantaina olevansa vakuuttunut siitä, että Trump vetää Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta.
”Hän voi määrätä sen huomenna tai osana suurempaa pakettia”, Ebell sanoi Reutersin mukaan.
Ebellin mukaan siistein tapa olisi irtautua YK:n ilmastoneuvotteluista täysin. Vaihtoehtoina tälle on kaavailtu irtautumista Pariisin sopimuksesta, mikä kestäisi vuosia, tai Yhdysvaltain allekirjoituksen perumista presidentin määräyksellä.
Tällä viikolla Ebell on vieraillut Britannian pääministeri Theresa Mayn toimistossa Lontoossa. Pääministerin tiedottaja luonnehti tilaisuutta normaaliksi kanssakäymiseksi ajatuspajan kanssa. Hänen mukaansa May ja Ebell eivät tavanneet toisiaan.
Ympäristövirasto EPA:n johtoon valittu Scott Pruitt on kuin kettu kanalan vartijana. Hän on taistellut pitkään uutta työnantajaansa vastaan.
Presidentti Barack Obama yritti vähentää Yhdysvaltain päästöjä EPA:n toimivallan kautta ja Pruitt on jo vuosia yritänyt oikeusteitse kyseenalaistaa liittovaltion oikeuden rajoittaa päästöjä. Myös Trump asetti näiden rajoitusten purkamisen yhdeksi tavoitteekseen jo kampanjan aikana.
Pruittia on pidetty ilmastoskeptikkona, mutta hän sanoi senaatin kuulemistilaisuudessa uskovansa, että ilmasto muuttuu ja että ihmisellä on jotain tekemistä asian kanssa. Pruitt väisti kahdesti kysymyksen siitä, pitäisikö Yhdysvaltain energiajärjestelmää uudistaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Öljy- ja kaasuteollisuus on tukenut Pruittin vaalikampanjoita 270 000 dollarilla.
Myös energiaministeriksi valittu Rick Perry on aiemmin taistellut uutta työnantajaansa vastaan. Vuonna 2012 republikaanien ehdokkaaksi pyrkinyt Perry lupasi lakkauttaa kolme ministeriötä, joista yksi oli juuri energiaministeriö. Nyt hän kertoo katuvansa tuota ehdotusta.
”Kuultuani kaikista sen tärkeistä toiminnoista, kadun ehdotustani”, Perry sanoi senaatin kuulemisessa.
Obaman kaudella energiaministeriö edisti uusiutuvaa energiaa ja pyrki vähentämään maan riippuvuutta fossiilisista polttoaineita.
Trump on puolestaan puhunut siitä, että hän haluaa valjastaa maan fossiilisen energian tuottamaan vaurautta Yhdysvalloille. Teksasilainen Perry sopinee edistämään tätä tavoitetta, sillä pitkän kuvernööriuransa jälkeen hän on ollut edistämässä kiistanalaista Dakota Access -öljyputkea.
Yhdysvaltain valtameritutkimuksen ja ilmastotieteen laitos NOAA:lla on maailman kattavimmat tilastotiedot ilmastonmuutoksen etenemisestä. Tämä merkittävä tutkimuslaitos toimii Yhdysvaltain kauppaministeriön alaisuudessa.
Trump on nimennyt Kenneth Haapalan valmistelemaan NOAA:n uuden johtajiston valintaa. Haapala on konservatiivisen, ilmastoskeptisenä tunnetun Heartland-instituutin ilmasto- ja tiedepolitiikasta vastaava johtaja.
"Hänen työuransa kohokohtia ovat olleet muun muassa Meksikonlahdella vuonna 2010 tapahtuneen öljyonnettomuuden vähättely, merenpinnan nousun Floridassa aiheuttaman uhan vähättely sekä ilmastonmuutoksen pysähtymistä koskevan teorian puolustelu", Haapalan valintaa vastustaneet demokraattiedustajat Raúl M. Grijalva ja Sheldon Whitehouse totesivat tiedotteessaan.
NOAA:n johtajavalinnat tehdään, kun kauppaministeriksi ehdolla olevan Wilbur Rossin valinta on hyväksytty senaatissa. Lähes 80-vuotias Ross on miljardööri, joka on luonut omaisuutensa sijoittamalla muun muassa hiili- ja terästeollisuuteen.
Ross vakuutti kuulemisensa aikana, että hän kunnioittaa NOAA:n työtä ja pitää huolen, että tutkimustulokset ovat jatkossakin avoimesti saatavilla.
Ulkoministeriö on elämäntyönsä Exxon-öljy-yhtiössä tehneen Rex Tillersonin uran toinen työpaikka. Ulkoministeri on keskeinen henkilö Yhdysvaltain ilmastopolitiikassa, sillä tämä edustaa maata muun muassa kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa.
Tillerson tunnustaa, että ilmastonmuutos on todellinen ilmiö, mutta hän ei pidä sen hillitsemistä järkevänä tai mahdollisena vaan uskoo, että fossiilisia polttoaineita käytetään joka tapauksessa ja torjunnan sijaan olisi syytä keskittyä sopeutumiseen.
Tillerson sanoi senaatin kuulemisessa, että hänestä on tärkeää, että Yhdysvalloilla on paikka pöydässä, jossa ilmastonmuutoksen vastaisista toimista päätetään. Tämä tulkittiin merkiksi, ettei Yhdysvallat olisi irtautumassa Pariisin sopimuksesta.
Trumpin tuorein valinta, korkeimpaan oikeuteen ehdolla oleva Neil Gorsuch saattaa hänkin päätyä ottamaan kantaa ilmastonmuutokseen. Hänet tunnetaan tiukkana konservatiivina.
Obaman ilmastopolitiikkaa vastustaneet osavaltiot veivät liittovaltion oikeuden rajoittaa kasvihuonekaasupäästöjä oikeuden käsiteltäväksi. Vuosi sitten korkein oikeus jäädytti EPA:n päästörajoitukset odottamaan oikeuden ratkaisua.
Tosin Trumpin linjaukset EPA:n suhteen tarkoittanevat sitä, että päästöjen sääntely loppuu ilman oikeuden päätöstäkin.
Jos Gorsuch valitaan tehtävään ja hän joskus päätyy käsittelemään ympäristöasioita, hän saattaa suhtautua niihin yllättävän avoimesti. Vuonna 2015 hän puolusti Coloradossa lainsäädäntöä, jolla suosittiin uusiutuvaa energiaa.
Tweet