Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Opi tämä populistilta

3.2.2017

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva
Riikka Suominen on Vihreän Langan päätoimittaja.

Populistit ovat vallassa tai ainakin vaikuttavat vallankäyttöön monessa Euroopan maassa. Se tekee EU:n toiminnasta todella takkuista.

Voi ajatella, että pidemmän päälle populismi kyllä taittuu. Globalisaatiolla ja monikulttuurisuudella on liike-elämän rahavirrat ja digitalisaation bitit puolellaan.

Populismia käsittelevä tuore amerikkalainen Populist Explosion -tietokirja kuitenkin muistuttaa, että 1920- ja 30-luvuilla populismi onnistui vahingoittamaan kansainvälistä yhteistyötä siitä huolimatta, että puhelimet ja lentokoneet yleistyivät.


Populistit menestyvät,
koska heillä on visio. Ei haittaa, että se voi olla tunkkainen, syrjivä tai epätosi.

Donald Trump, Euroopan nationalistit ja perussuomalaiset ovat tarjonneet ihmisille vision. Siinä nykymaailman vitsaukset on kitketty. Maailmassa on taas kunnollista ja äänestäjällä hyvä asema yhteiskunnassa.

Myös vastuullisten puolueiden on kuultava ja ymmärrettävä ihmisten toive paremmasta tulevaisuudesta.

Pulitzer-palkittu kirjailija ja historioitsija Anne Applebaum sanoi tammikuussa saksalaislehti Spiegelille, että populistit ovat olleet oikeaan aikaan liikkeellä.

Ihmiset huomaavat, että globalisaatio on vähentänyt poliitikkojen valtaa. Päätöksenteon hitaus ja vetiset kompromissit tuskastuttavat. Perinteiset puolueet eivät ole vielä keksineet uutta paikkaansa, kun rakenteet oikeiston ja vasemmiston takana ovat murentuneet.


Vihreillä on tässä ajassa yhtä hyvä mahdollisuus kuin populisteilla. Se nähtiin Itävallan presidentinvaalissa, jossa vihreä Alexander Van der Bellen voitti.

Vihreitäkin voi pitää populistisena liikkeenä. Puolue on koko historiansa luvannut tehdä uudenlaista politiikkaa, olla lähellä kansaa ja käyttää suoraa demokratiaa. Ei ole väärin haluta voimauttaa ihmiset. Väärin on, jos asettaa kansan ja päättäjät vastakkain hyötyäkseen siitä itse.

Filosofi Ville Lähde on muotoillut, että populismi voidaan nähdä viestinnän keinona. Sillä luodaan yhteisöjä ja vedotaan tunteisiin. Nämä keinot voidaan valjastaa minkä vaan aatteen ajamiseen. Ongelmallista on, että viestintätyyli voi alkaa määrittää sisältöä.

Tunteikkaiden puheiden takaa täytyy siis löytyy poliittinen ohjelma, jolla vetoavat sanat lunastetaan.


Appelbaumin mielestä vahingollinen populismi voidaan vielä voittaa. Tärkeää on, ettei politiikka näyttäydy asiana, jota jotkut muut tekevät jossain kaukana.

Ihmisten nyt nähty into lähteä mielenosoituksiin osoittaa Appelbaumin mukaan, että he olisivat valmiita käyttämään aikaansa myös paikallispolitiikkaan. Siellä voi saavuttaa mielenosoituksia enemmän.

Jos nykyinen kärjistynyt poliittinen tilanne synnyttää uutta kiinnostusta osallistua politiikkaan, on mahdollisuus että demokratia vahvistuu. On toinenkin vaihtoehto. Se on demokratian epäonnistuminen. Tästä on jo nähty merkkejä.

Jos pohdit kuntavaaliehdokkaaksi ryhtymistä tai tukiryhmään liittymistä, niin tee se! Kyse ei ole nyt vähemmästä kuin demokratian pelastamisesta.





Viite