Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
10.1.2017
Rikkaissa maissa instituutiot ovat vanhoja, vahvoja ja avoimia.
Nimimerkki "Lapanen" kysyy: Haluaisin tietää, mistä maapallon köyhyys johtuu. Miksi on kehitysmaita?
Eno vastaa: Syitä siihen, miksi Suomi on älyttömän rikas maa ja esimerkiksi Burundi järjettömän köyhä, on monia. Nykytieto korostaa instituutioita.
Lähes kaikkia rikkaita maita yhdistää se, että niiden instituutiot ovat vahvoja, avoimia ja demokraattisia. Ne luovat turvaa, ennustettavuutta ja ympäristön, jossa ihmiset ryhtyvät taloudellisesti toimeliaiksi.
Köyhien maiden tilanne on päinvastainen. Heikot tai vahvat, mutta korruptoituneet, instituutiot suorastaan estävät kehitystä. Resurssit eivät ole käytössä, vaan rikkaudet ohjautuvat eliitille. Isoa osaa väestöstä sorretaan. Sorrettuja ovat etenkin naiset, puolet väestöstä. Etninen ja poliittinen sorto johtaa sisällissotiin.
Luulisi, että hyvät instituutiot johtuisivat rikkaudesta, mutta näin ei välttämättä ole. Luotettavat instituutiot ovat vanhoja, monessa maassa vaurautta vanhempia. Vaikka Suomi täyttää vasta 99 vuotta, esimerkiksi lakijärjestelmämme juuret ovat 1300-luvulta.
Valtaosa köyhistä maista on nuoria, ja niiden instituutiot on luotu palvelemaan siirtomaavaltaa.
Köyhimmät valtiot sijaitsevat trooppisella vyöhykkeellä, eikä se ole sattuma. Instituutiot syntyvät yleensä maanviljelyn ympärille, ja maanviljely levisi tropiikkiin huomattavasti myöhemmin kuin lauhkealle vyöhykkeelle. Tropiikissa viljelyä hankaloittaa se, että maaperä ei ole hedelmällistä ja kasvitaudit ovat yleisiä.
Köyhyyden kannalta pahin yhdistelmä on tropiikissa sijaitseva sisämaavaltio, jonka poliittiset instituutiot ovat huonot. Menestyviä valtioita yhdistää nimittäin myös yhteys merelle.
Näkee kyllä, miksi tämä meidän peräkään ei yhtään edisty. Sisämaassa ollaan ja maanviljelyskin on alkeellista, kiitos maamiesseuran. Valitsivat taas Makkos-Oskarin puheenjohtajaksi!
Tweet