Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Sammeli Heikkinen
19.12.2016 14.59
Oikeuskansleri Jaakko Jonkan kritisoima hallituksen huono lainvalmistelu näkyy eduskunnan perustuslakivaliokunnan työssä.
Valiokunta on jättänyt näillä valtiopäivillä tähän mennessä jo 69 lausuntoa. Määrä on poikkeuksellisen korkea.
Lausuntoennätys on vuodelta 2014, jolloin perustuslakivaliokunta antoi 75 lausuntoa. Tällä hallituskaudella määrä todennäköisesti ylittyy. Lausuntojen määrä nimittäin aina kasvaa hallituskauden loppua kohden, kun lakisesitykset valmistuvat.
Perustuslakivaliokunnan jäsenen, vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistö mukaan valiokunnan kiire johtuu siitä, että Juha Sipilän (kesk) hallitus suhtautuu perustuslailliseen arviontiin aivan eri tavalla kuin Suomessa perinteisesti on tehty.
Niinistö muistuttaa, että perustuslakivaliokunnan tehtävä on valvoa perustuslain toteutumista ja sitä, että ihmisiä kohdellaan tasavertaisesti. Nyt työ on supistunut hallituksen lakiesitysten korjaajaksi.
"Hallitus ajautuu ongelmiin perustuslain kanssa, koska sen linja on monin paikoin eriarvoistava."
Niinistö on huolissaan, siitä että hallitus testaa perustuslain rajoja ihmisoikeusasioissa, erityisesti se näkyy maahanmuuttajien oikeuksissa.
"Jostain syystä keskusta ja kokoomus ovat näissä asioissa toistuvasti suostuneet toistuvasti perussuomalaisten yrityksiin heikentää maahanmuuttajien ja pakolaisten perusoikeuksia ja ajaneet niitä perustuslakivaliokuntaan", Niinistö sanoo.
Lisäksi oikeusoppineet ovat esittäneet huolensa siitä, että suuret julkiset leikkaukset voivat vaarantaa ihmisoikeudet. Niinistön mielestä hallitus on pannut talousuudistuksissa niin paljon arvovaltaa peliin, että se on sivuuttanut asiantuntijoiden lausuntoja.
Suomessa perustuslakivaliokunta varmistaa, että uusi lainsäädäntö ei riko perustuslakia. Monissa maissa tätä tehtävää hoitaa riippumaton perustuslakituomioistuin. Eduskunnassa tehtävää valvovat valiokunnan 17 kansanedustajaa.
He ovat paljon vartioina. Perustuslakivaliokunnan lausuntoja pidetään eduskunnassa sitovina.
Hallituspuolueista etenkin perussuomalaisten kansanedustajat ovat kommentoineet perustuslakia kriittisesti. Maanantaina talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps) vihjasi Uuden Suomen haastattelussa, että lakivalmistelun ongelmat johtuvat ajastaan jääneestä perustuslaista.
Onko valiokunnan riippumattomuudesta syytä huolestua? Onhan siinä enemmistö samoilla hallituspuolueilla, jotka tekevät sille arvioitavaksi tulevat lakiesitykset.
Istuvan eduskunnan valiokuntaa pidetään kokoonpanoltaan osaavana. Siinä on seitsemän juristia, mikä on enemmän kuin vuosiin, ja kaikki muutkin jäsenet ovat korkeasti koulutettuja. Kaikki valiokunnan lausunnot ovat tällä kaudella olleet yksimielisiä.
"Perustuslakivaliokunnassa on tärkeää olla jatkuvuutta, että siihen kuuluu ihmisiä, jotka puolustavat laillisuuslinjaa", Niinistö sanoo.
Niinistö nimeää tärkeiksi jäseniksi muun muassa Anna-Maja Henrikssonin (rkp), Annika Lapintien (vas) ja Tapani Töllin (kesk).
"Itse olin edellisen kerran valiokunnassa 2007–2011, tuolloin hallituspuolueen edustajana. Aivan samalla tavalla silloinkin arvioin asioita laillisuusnäkökulmasta."
Niinistön mukaan perustuslakivaliokunnan poliittisesta pelistä erottava palomuuri onkin pitänyt toistaiseksi.
"Mutta tästä kehityksestä olen kyllä huolissani."
Lainvalmisteluun liian tiukkojen aikataulujen tuomat ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosia ja Niinistön mukaan niihin on puututtu edellisten hallitustenkin aikaan. Oikeuskansleri Jonkan nyt esiin nostamassa huolessa on kuitenkin kyse suuremmasta ongelmasta.
"Herää epäilys, onko hallitus tietoisesti sivuuttanut oikeuskanslerin näkemyksen ja tietoisesti välttänyt viemästä asioita perustuslakivaliokuntaan", Niinistö sanoo.
Monissa maissa, esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa, perustuslain
noudattamista valvoo perustuslakituomioistuin. Vihreä puolue ja Niinistö ei ole innostunut
sellaisen perustamista Suomeen.
Tuomioistuimen riippumattomuus olisi selvempi kuin valiokunnan. Perustuslakivaliokunta kuitenkin arvioi lakiesitykset etukäteen ja sen lausunnot sitovat hallitusta. Tuomioistuin voisi puuttua mahdollisiin perustuslain vastaisiin lakeihin vasta niiden voimaantulon jälkeen.
"Huonot lait saataisiin pahimmillaan voimaan jopa vuosiksi, ennen kuin tuomioistuin korjaisi tilanteen", Niinistö sanoo
Oikeustieteen professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta on muistuttanut, että perustuslakia koskevaan vallankumoukseen ei Suomessa tarvittaisi kuin yhdet vaalit, joissa riittävän häikäilemätön puolue saisi enemmistön eduskunnassa.
Samalla puolue saisi enemmistön perustuslakivaliokunnasta haltuunsa ja voisi siis päästää perustuslakia rikkovat lakiesitykset läpi valiokunnasta.
perustuslaki  perustuslakivaliokunta  lainsäädäntö 
Tweet