Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Standing Rock -tempaus ei hämännyt poliisia – oliko siinä jotain pahaa?

1.11.2016

Sammeli Heikkinen

Käyttäjän Sammeli Heikkinen kuva

Maanantaina Facebook-fiidiini alkoi putoilla omituisia sijaintitietoja. Moni kavereistani kertoi olevansa Standing Rockin reservaatissa Yhdysvalloissa.

Ymmärsin, että kyseessä on jokin facebook-meemi. Muutaman tunnin päästä törmäsin selitteeseen, jossa kerrottiin, että kampanjan idea on hämätä poliisia, joka käyttää Facebookin sijaintitietoja pysyäkseen kärryillä, kuka Standing Rockin reservaatissa osoittaa mieltään.

Reservaatin alueelle ollaan rakentamassa Dakota Access -öljyputkea, jota vastaan alueelle kokoontuneet ihmiset ovat osoittaneet mieltään huhtikuusta lähtien. Protestoijista suuri osa on Amerikan alkuperäisväestöä.

Öljyputken arvioidaan uhkaavan paitsi Standing Rockin siouxien pyhiä paikkoja, myös alueen luontoa ja erityisesti vesivarantoja. Viranomaiset ja öljyputkiyhtiön leivissä olleet turvamiehet ovat tukahduttaneet mielenilmauksia kovaotteisesti.

Suomessakin moni on hermostunut moisesta menosta. Ei siis ihme, että Standing Rock -sijaintitempaus otti tuulta alleen. Maailmanlaajuisesti tukea osoitti ehkä miljoona ihmistä, Guardian arvioi.

Epäilemättä ihmiseen vetosi juuri ajatus siitä, että pelkästään Facebook-sijaintinsa muuttamalla voi oikeasti osallistua protestiin ja auttaa mielenosoittajia.

Maksutonta, helppoa ja vaikuttavaa aktivismia!


Valitettavasti tarina poliisin hämäämisestä ei ole totta. Urbaanilegendojen ja huhujen tosipohjaisuutta selvittävä Snopes-sivusto oli yhteydessä sekä paikalliseen sheriffinvirastoon että mielenosoittajiin. Johtopäätös oli, että sijaintimerkinnöillä tuskin hämätään viranomaisia. Snopes ei myöskään löytänyt fb-kampanjan lähdettä.

Mother Jones -lehti selvitti asiaa hieman enemmän. Poliisi kommentoi sekä sille että Snopesille, ettei se seuraa aktivisteja Facebookissa annettujen sijaintimerkintöjen perusteella.

Mother Jonesin jutussa todetaan, että on vaikea sanoa varmasti, mitä poliisi tekee. Mutta koska sijainnin merkitseminen Facebookissa on vapaaehtoista, yksikertaisin tapa estää poliisia seuraamasta mielenosoittajia sijaintimerkinnöillä olisi luonnollisesti jättää merkinnät tekemättä.

Myöskään Mother Jones ei löytänyt Facebook-viestin lähdettä. Mielenosoittajien Facebook-sivulla kerrottiin, ettei viesti ole lähtöisin heiltä.

Facebook-viestissä kuitenkin kiitettiin ihmisiä sijaintitietojen muuttamisesta ja sanottiin, että se on hieno tapa osoittaa solidaarisuutta.

Sijaintitempauksella ei hämätty poliisia, mutta sillä osoitettiin tukea protestoijille. Ja ainakin Suomessa moni saattoi vaihtaa sijaintiaan tietämättä poliisinhämäystarinasta, sillä sen paljastavia saateposteja ei juuri näkynyt.

Menikö kaikki siis hyvin, kun mielenosoittajatkin olivat tyytyväisiä?


Ei mennyt.
Ongelma on siinä, että tartumme helppoon ratkaisuun. Yhdysvaltain viraomaiskoneistoa ei hämätä Facebook-sijainneilla, eikä sijainnin muuttaminen ole kummoinen poliittinen teko, vaikka se lämmittää sijainnin muuttajaa ja ehkä vähän mielenosoittajaakin. Haluan itsekin olla aktivisti, mutta mieluiten niin, etten joudu käyttämään siihen aikaa tai näkemään sen eteen vaivaa.

Ongelma on siinä, että vaikka Standing Rockissa oli kummallinen haju jo alusta alkaen, olisin aivan hyvin voinut lähteä siihen mukaan itsekin, jos olisin ymmärtänyt heti mistä kampanjassa on kyse. Heitämme mediakritiikin helposti lähimpään roskakoriin, jos asia on mielestämme kannatettava.

Ongelma on siinä, että joku, jota emme tunne, sai jopa miljoona ihmistä toimimaan, kuten halusi syystä, jota emme tiedä.

Hyvä puoli on se, että tämän seurauksena jokunen ihminen tietää itse asiasta kenties enemmän kuin ennen. Ainakin minä.

Standing Rockin aktivisteja voi tukea rahallisesti Fundrazr-palvelussa.





Viite