Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Juha Peurala
Todellinen mysteeri. Kissan aivoitukset ovat kosminen arvoitus – lähes yhtä outo kuin ihmisten ruokavillitykset.
23.11.2016
Kissanruokaa ei saa markkinoida ihmisruuan termeillä.
Nimimerkki "Mau" kysyy: Ostin kissanruokaa, jossa pakkauksen mukaan on mustaherukkaa. Internetin mukaan se on kissoille epäterveellistä. Onko näin? Sama firma valmistaa kissanruokaa, joka sisältää esimerkiksi spirulinaa ja muita ihmisten niin sanottuja superfoodeja. Valvotaanko lemmikkieläinten ruuan turvallisuutta?
Eno vastaa: Kissat ovat kranttuja lihansyöjiä, joten aina ei edes tiedetä, mitkä kasvit ovat kissoille vaarallisia. Mustaherukka ei ole.
Internetissä on siis sekoiltu. Löytämässäsi tiedossa on sotkettu sanat currant, eli rusina, ja black currant, eli mustaherukka. Rusinat ja rypäleet voivat olla kissoille myrkyllisiä samalla tavalla kuin koirille, mutta mustaherukka ei ole.
EU:lla on valvontakriteerit lemmikkien ruualle. Kukin valtio valvoo alueensa lemmikkieläinruuan tuotantoa, kauppaa ja nettikauppaa. Viranomaiset tekevät pistokokeita ja ottavat näytteitä. Jos kissanruokaa tuodaan EU:n ulkopuolelta, erä tarkistetaan rajalla.
Laki sanoo, millä väitteillä lemmikkien ruokaa saa markkinoida ja mitä se voi sisältää. Markkinoiminen on kielletty elintarvikelainsäädännön – siis ihmisten ruuan – mukaisilla termeillä, joihin spirulinan kaltaiset ravintolisät kuuluvat. Ylipäätään lemmikin ruuan ei saa väittää ehkäisevän, hoitavan tai parantavan sairauksia paitsi muutamissa poikkeustapauksissa.
Ah, nykyaika. Voin kuvitella, mitä olisi käynyt, jos meidän Mirrelle olisi heittänyt merilevää kuonon alle ahvenanperkeiden sijasta. Kattihan olisi sanonut hiirestyssopimuksen irti ilman varoitusta!
Tweet