Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
9.9.2016
Ilman päiväkotia 5-vuotias poikani tuskin tuntisi oikeaa ja vasenta tai viettäisi Kalevalanpäivää. Ainakaan hän ei osaisi jonottaa. Elokuun alussa lapsi palasi taas tarhaan kartuttamaan taitojaan.
Kaikki lapset eivät tänä syksynä päässeet jatkamaan leikkejään tuttujen kavereidensa kanssa. Eduskunta päätti keväällä, että kunnat voivat rajata päivähoito-oikeutta.
Jos toinen vanhemmista on kotona, voi kunta halutessaan antaa lapsen olla päiväkodissa vain puolipäiväisesti. Kuten juttumme päiväkodin säästöistä tuoreessa Vihreässä Langassa kertoo, on puolipäiväisyys osalle perheistä käytännössä niin hankalaa, että lapsi jää kotiin.
Kotikaupungissani Helsingissä päivähoito ei ole hallituksen säästöistä huolimatta huonontunut, koska kaupunginvaltuutetut päättivät pitää sen ennallaan. Moni muukin kunta on tehnyt saman päätöksen. Tämä osoittaa, miten tärkeää kuntapolitiikka on arjelle.
Toivottavasti ensi kevään kuntavaaleihin lähtee paljon ehdokkaita, jotka arvostavat varhaiskasvatusta ja muita lähipalveluita.
Nykyhallitus on listannut tärkeimmäksi päämääräkseen työttömyyden vähentämisen. Se on hyvä tavoite. Käytännön politiikka on kuitenkin vähentänyt ainakin koulutuksen parissa työskentelevien, usein naisten, työllisyyttä.
Opettajien ammattijärjestö OAJ on arvioinut, että koulutussäästöt vievät koulutus- ja kasvatusalalta 9 500 työpaikkaa. Osa näistä katoaa ensi vuonna, jolloin hallitus haluaa toteuttaa 190 miljoonan euron leikkaukset ammatilliseen koulutukseen.
Nyt hallitus ruinaa EU:lta rahaa itse aiheuttamiinsa irtisanomisiin. Korkeakoulusäästöt johtivat yksin Helsingin yliopistossa ja Aalto-yliopistossa yli 500 hengen irtisanomisiin. Näiden tukemiseen Suomi hakee parhaillaan kolmea miljoonaa euroa EU:n globalisaatiorahastolta. Tämä on poikkeuksellista.
Ensin hallitus päättää, että rahaa pitää säästää kaikista tavoista leikkaamalla juuri koulutuksesta. Sitten se hakee EU:lta rahaa kompensoidakseen päätöksensä vaikutuksia.
Vielä emme tiedä, myöntääkö EU-rahasto Suomelle tukea. Rahaston tehtävä on tukea maailmanlaajuisen rahoitus- ja talouskriisin vuoksi työttömäksi jääneitä. Jos se nyt suostuu Suomen hallituksen hakemukseen, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun rahasto rahoittaa julkista sektoria.
Hiukan nolottaa, että tuki tulisi juuri Suomeen. Talouskriisin runtelemiin Kreikkaan, Espanjaan ja Portugaliin sitä ei ole myönnetty.
päivähoito  varhaiskasvatus 
Tweet