Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Flickr / Eoghan OLionnain
Joustavammat kielitaitovaatimukset auttaisivat maahanmuuttajia työllistymään, todetaan uudessa selvityksessä.
16.6.2016 14.42
Vaatimuksia suomen kielen osaamisesta työelämässä voitaisiin höllentää, ehdottaa ajatuspaja Visio uudessa selvityksessä. Visio on osa Vihreää sivistysliittoa.
"Jos muu osaaminen on kohdallaan, kielitaitoa voi kohentaa eri tavoin myös työtehtävän vastaanotettuaan", Kotoutuminen kuntoon! -selvityksessä todetaan. Selvitys keskittyy erityisesti Suomeen pakolaisina tulleiden kotoutumiseen ja vertaa Suomen käytäntöjä muihin pohjoismaihin.
Joustavammat kielitaitovaatimukset voisivat auttaa maahanmuuttajia työllistymään esimerkiksi toimistotöihin ja hoitoalalle, sanoo selvityksen kirjoittaja Lilli Rasilainen. Ruotsissa hoitoalalla on koulutettu työpaikoilla mentoreita, jotka auttavat ruotsia vieraana kielenä puhuvia kollegoitaan esimerkiksi raporttien kirjoittamisessa.
"Alammeko Suomessakin olla kypsiä ajatukselle, että suomea voi puhua monella eri tavalla ja tasolla ja silti pärjätä työssä ja yhteiskunnassa?" selvityksessä kysytään.
Perusporvarihallitus ehdotti kotoutumisohjelmassaan toukokuussa, että ammatillisen koulutuksen valmentavan koulutuksen kielitaitovaatimusta alennetaan.
Kielitaitovaatimusten hölläämistä työelämässä ovat viime aikoina ehdottaneet muun muassa vihreät ja sdp.
Selvityksen julkaisutilaisuudessa puhunut Helsingin aikuisopiston rehtori Jyrki Sipilä puolestaan sanoi, että kielitaitovaatimukset ovat tärkeitä työturvallisuuden vuoksi.
"Lainsäädäntökin velvoittaa työntekijää huolehtimaan työturvallisuudesta. Jos kielitaitovaatimukset lasketaan alas, työturvallisuudesta ei välttämättä pysytä kärryillä", hän sanoi.
Selvityksessä ehdotetaan myös muun muassa yhteiskuntatiedon opetusta maahanmuuttajan äidinkielellä sekä yhtenäisiä oppimateriaaleja ja lopputestiä kotoutumiskoulutukseen koko maassa.
Tilaisuudessa puhunut kansanedustaja Olli-Poika Parviainen (vihr) sanoi, että kaikki poliitikot sanovat haluavansa edistää kotoutumista.
"Kuitenkin se arki, mitä näen eduskunnassa joka päivä, liittyy ulkomaalaislakien tiukentamiseen ja siihen, että Suomesta tehdään vähemmän houkutteleva maa. Jos yritämme kotouttaa ihmisiä, samaan aikaan ei pitäisi esimerkiksi hankaloittaa perheenyhdistämistä", Parviainen sanoi.
maahanmuuttajat 
Tweet