Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
2.6.2016 14.03
Lihamuki on lahtelainen perinneherkku, mutta lähinnä lihasta koostuva annos sopii harvinaisen huonosti ekologisia arvoja vaalivaan ruokavalioon.
Etelä-Suomen Sanomat jäljitti kaksi vuotta sitten lihamukin historian 1980-luvun alkuun. Tietävästi kyseessä ei ollut mikään innovatiivisen nakkikioskiravintoloitsijan tuotekehitys. Asiakkaat vain alkoivat omatoimisesti tilata kebablihansa pahvimukiin perinteisen pitaleivän sijaan. Kastike pysyi mukissa paremmin kuin paperiin käärityssä leivässä ja autonpenkit pysyivät puhtaana.
”Ja kun silloinkaan ihmiset eivät niin siitä salaatista piitanneet, niin äkkiä siitä jäi vaan liha mukissa ja kastiketta päälle”, alan veteraani Niilo Valtari muistelee ESS:n jutussa.
Aito ja alkuperäinen lihamuki valmistetaan kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että puolen litran pahvimuki täytetään kebablihalla ja päälle kaadetaan kastiketta. Vihreän Langan versiossa liha korvataan quornilla, tofulla tai seitanilla.
Koska makunystyrät kaipaavat usein vähän monipuolisempaa kokemusta, on oheiseen reseptiin haettu eksotiikkaa persialaisesta keittiöstä, jossa lihamukinkin jo katkenneet juuret lienevät kasvaneet.
Pahvimukista ja salaatittomuudesta ei pidä tinkiä!
Perinteinen Lahden sininen on kevyt ja raikas juoma tuhdille katuruualle. Teerenpeli tarjoaa astetta laadukkaamman lahtelaisen vaihtoehdon. Kokeile vaikka Laiskajaakko-luomulageria.
Tweet