Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Pitäisikö puolueiden muistuttaa startupeja?

1.6.2016 19.40

Riikka Suominen

 Puolueiden asema voi romahtaa hetkellä millä hyvänsä. Näin väittää Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n julkaisema uusi pamfletti Pelastakaa puolueet! Sen kirjoittajat Mikael Jungner (sd), Taru Tujunen (kok) ja Matti Apunen tykittävät näkemyksiään siitä, mikä kaikki puolueissa mättää: Puolueiden on yhä vaikeampaa saada oma viestinsä läpi eikä ihmisten mielestä politiikka saa asioita aikaan. Valta on valunut puolueilta oikeusoppineille. Puolueiden tehtävät ovat vanhentuneet, eivätkä puolueet ole myöskään sopeutuneet siihen, että poliittista valintaa ohjaavat nykyään pikemminkin arvot kuin tietty yhteiskuntaluokka.

Tähän kritiikkiin voi yhtyä. Ja jokuhan puolueiden kiinnostavuudessa mättää, kun niin moni sanoo, ettei politiikka kiinnosta.

 

Pamfletin mukaan ehkä suurin ongelma ovat ajastaan jääneet puolueorganisaatiot. Niissä arvostetaan enemmän lojaalisuutta kuin oma-alotteisuutta, osaamista tai intohimoa.

"Jos nyt perustaisin puolueen puhtaalta pöydältä, tuskin aloittaisin rakentamalla paikallisosastoja ja piirijärjestöjä", kuvaili kokoomuksen entinen puoluesihteeri, nykyinen viestintäasiantuntija Taru Tujunen pamfletin julkaisutilaisuudessa.

Tahdon2013-kampanjaa vetänyt kansalaisaktivisti Senni Moilanen muotoili asian vielä suoremmin.

”En ymmärrä miten puolueet toimivat. Edes ystäväni, jotka ovat toimineet puolueissa, eivät osaa sitä minulle selittää”, hän sanoi. Moilanen ihmetteli myös, milloin puolueiden ytimeen pääsevät muutkin kuin keski-ikäiset valkoiset heteromiehet. "Nyt nuoret ovat omissa nuorisojärjestöissään, joista he huutelevat oikeaan puolueeseen, että 'tätä me haluttaisiin'".

Lääkkeksi puolueiden kurimukseen pamfletti tarjoaa keinoja startupien, eli modernien kasvuyritysten maailmasta: matala hierarkia, joukkoistaminen, suuri avoimuus ja vastuun laaja jakaminen verkostoissa.

"Nykypuolueiden kovassa ytimessä on ällistyttävän pieni joukko ihmisiä", sanoi Matti Apunen.

Osa pamfletin ajatuksista on kummallisia. Kännykkäkameroillaan viranomaisia ja yrityksiä kuvaavat kansalaiset olisivat kaikkien aikojen voimakkain poliittinen kontrolli. (Tämä on pamfletin mielestä ilmeisesti myönteinen asia.) Ja miten puolueet olisivat helpommin lähestyttäviä tai yhteiskunta reilumpi, jos äänestäjät nähtäisiin "asiakkaina"? Myös startupien ihannointi esimerkkinä mille hyvänsä yhteiskunnan alueelle, kuten puolueille, on yksipuolista. Startupit ovat eliitin temmellyskenttä, jota leimaavat suuret riskit.

Mutta niin paljon stimuloivaa Pelastakaa puolueet! sisältää, että soisi kaikissa puolueissa siihen tutustuttavan.

Paikoin pamfletti muistuttaa vihreiden uutta strategiaa, kuten näkemys siitä, että ihmiset haluavat osallistua, eivät odottaa neljää vuotta, että he saavat taas äänestää. Myös ajatus siitä, ettei puolueen kannata suuntautua liikaa sisäänpäin ja tehdä jyrkkää eroa sisällä olevien ja ulkopuolisten välille, on esiintynyt esimerkiksi vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettisenkin puheenvuoroissa viime aikoina.

Lisää aiheesta: Kuuntele podcast Puhekupla, jossa puoluetutkija Rauli Mickelsson kommentoi pamflettia. Podacst Soundcloudissa.

puolueet  puoluekenttä  EVA  elinkeinoelämän valtuuskunta 




Viite