Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com / Mario Alberto Magallanes Trejo

Anonyymi nettikäyttäjä
Villin lännen menoa. Facebookissa voi toimia omalla nimellään, mutta olla silti lain kouran ulottumattomissa.freeimages.com / Mario Alberto Magallanes Trejo

Villin lännen menoa. Facebookissa voi toimia omalla nimellään, mutta olla silti lain kouran ulottumattomissa.

Poliisi kädet pystyssä vihapuheen edessä: ”Veisi aikaa useamman työpäivän”

13.5.2016 14.07

Lasse Leipola

Poliisi on haluton selvittämään useita verkossa tehtyjä kunnianloukkauksia, koska se on työlästä eikä tekijöitä yleensä saada kiinni.

Vihreä Lanka sai vihiä tapauksesta, jossa loukkaavan Facebook-kirjoittelun uhri teki tutkintapyynnön poliisille. Syyttäjä päätti poliisin ehdotuksesta, että esitutkinta lopetetaan. Poliisi ei ottanut lainkaan kantaa siihen, täyttivätkö tekstit kunnianloukkauksen tunnusmerkit.

”Rikos on tehty Facebookin välityksellä ja esitutkinnan jatkaminen edellyttäisi todennäköisesti kansainvälisen oikeusapupyynnön lähettämistä, jotta viestien kirjoittaja saataisiin selville”, poliisi esittää.

Päätöksen mukaan oikeusapupyyntöä ei asian luonteen vuoksi myönnettäisi eikä perusteellisellakaan esitutkinnalla olisi todennäköistä saada ketään rikosoikeudelliseen vastuuseen.

”Lisäksi perusteellisen esitutkinnan suorittaminen veisi arviolta aikaa useamman työpäivän.”

Loukkaava kommentti on kirjoitettu käyttäen Facebook-tiliä, joka vaikuttaa omalle nimelle tehdyltä ja jolla on kymmeniä ystäviä. Kyseinen käyttäjä on myös kertonut oman asuinpaikkansa ja osallistunut paikallisiin keskusteluihin.


Rikosylikomisario Tuomo Lotta, tutkiiko poliisi tämäntyyppisiä tapauksia lainkaan vai keskeytetäänkö tutkinnat heti?

”Kyse on siitä, paljonko yhteiskunnalla on varaa laittaa resursseja tutkintaan, kun tapauksiin liittyy ulkomaisia palveluita. Jos tekijä on tunnistettavissa, tutkintaa ei keskeytetä”, Lotta sanoo.

Lotta tutustui jutun tapaukseen. Siinä on hänen mukaansa kyse siitä, että jutun ratkaiseminen vaatisi Facebookin apua, mikä puolestaan vaatisi kansainvälistä oikeusapupyyntöä.

”Tilanne olisi aivan toinen, jos asianomistaja tuntisi epäillyn. Nyt kyse on Facebook-tilistä, jota voi käyttää kuka tahansa. Paikkakunta on olettama, joka ei riitä yksilöimään epäiltyä, koska hän voi toimia väärällä nimellä”, Lotta sanoo.

Teoriassa tapauksen selvittämistä voisi haitata myös, jos tekijä olisi peitellyt jälkiään käyttämällä esimerkiksi tor-verkkoa. Jutun tapauksen kohdalla tämä oli vain oletus mahdollisista vaikeuksista, koska tutkinta ei koskaan edennyt näin pitkälle.


Lotan mukaan
kunnianloukkauksissa on useimmiten kyse asianomistajarikoksesta, joiden selvittämiseen poliisilla on velvollisuus, jos asianomistaja niin haluaa. Käytännössä poliisin pitää arvioida rikostutkintaa tietyin edellytyksin myös kustannusnäkökulmasta.

Näkemystä voidaan pyytää myös syyttäjältä. Jutun tapauksessa poliisi pyysi syyttäjää tekemään päätöksen tutkinnan lopettamiseksi, koska tutkinta olisi vaatinut kansainvälistä oikeusapupyyntöä. Tutkinnan vaatimat resurssit olisivat siis poliisin mielestä olleet liian suuret suhteessa todennäköisyyteen saada tekijä kiinni.


Yleisellä tasolla siihen, kuinka paljon resursseja nettirikosten selvittämiseen käytetään, vaikuttaa myös tutkittava rikosnimike.

”Kun kysymys on laittomasta uhkauksesta, kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tai muusta toisten kimppuun usuttamisesta, sellaiset pitää hoitaa ensiksi. Kunnianloukkausten kohdalla myös julkisuudella on merkitystä, eli esimerkiksi lehdessä ollut loukkaus on näkyvyyden vuoksi vakavampi”, Lotta sanoo.

Nettimaailman kunnianloukkauksista tulee poliisille tutkintapyyntöjä päivittäin, toissa vuonna koko Suomessa lähes 1 200.

”Kunnianloukkaus on hyvin tyypillinen esimerkki. Pitäisi aina miettiä, sanoisiko saman kasvokkain. Vihainen ihminen ei ole järkevä ihminen. Oikeusjärjestelmä näyttää nykyään olevan ainoa keino riitojen ratkaisuun, oli kyseessä sitten työpaikka, ex-puolisto tai naapuri. Sovittelua pitäisi hyödyntää enemmän.”

Lotan mukaan Facebookissa tehdyistä kunnianloukkauksista kannattaa tehdä rikosilmoituksia harkiten.

”Jos haukutaan tai syytetään jostain, mitä toinen ei ole tehnyt, ne on oikeasti kovia asioita. Kun katsoo, mitä netissä vihaisena kirjoitetaan, suuri osa siitä on solvaamista.”

Lotan mukaan ilmoitus on syytä tehdä varsinkin niissä tapauksissa, joissa kyse on kahdenvälistä viestintää laajemmalle leviävästä kunnianloukkauksesta.

”Sovittelu olisi kuitenkin parempi paikka ratkoa näitä."




Viite