Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maxim Usik

Kuvituskuva
Maxim Usik

Pue vaateala eettisemmäksi

2.5.2016 8.56

Riikka Suominen

Paholainen pukeutuu Pradaan, mutta mihin pukeutuu hyvis? Näillä vinkeillä estät vaatetehtaita sortumasta ja maailmaa hukkumasta vaatejätevuoriin.

1. Unohda boikotit

Boikotointi ei tehoa. Köyhää ompelijaa ei auta, ettei osta tietyn merkin vaatteita.

”Jos närkästyneenä vaihdat yhden epäeettiseksi paljastuneen vaateketjun vaatteet toiseen, on suuri riski, että toinen ketju ei vain vielä ole jäänyt kiinni epäeettisyydestä”, sanoo tietokirjailija Rinna Saramäki.

2. Kuumota firmoja

Kerro yhtiöille, miksi ostat tai jätät ostamatta niiden merkkejä. Kysy tehtaiden työoloista, ja vaadi ottamaan huomioon ompelijoiden ihmisoikeudet. Voit lähettää sähköpostia, nostaa asian esiin blogissa tai kirjoittaa Facebook-seinälle. Riippumatta siitä, minkä vastauksen saa tai ei saa, se auttaa parantamaan vaatealan eettisyyttä.

”Tällaisten viestien määrä ohjaa yrityksiä. Ne laskevat, että yksi vastaanotettu kirje vastaa muutamaa sataa kuluttajamielipidettä”, sanoo kampanjakoordinaattori Anna Härri Eettisen kaupan puolesta ry:sta.

Adressit ja nettikampanjat ovat myös tehokkaita.

”Muotiteollisuus on altis kuluttajien mielenliikkeille. Siksi julkinen kampanjointi on tehokas vipuvarsi suuryhtiöiden suuntaan”, sanoo Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen.

3. Osta Priimaa

Opettele tunnistamaan laadukas materiaali. Hinta korreloi usein vaatteen laadun kanssa. Paksu puuvilla kestää – yllätys yllätys – paremmin kuin ohut.

Valmiiksi kulutetut vaatteet ovat valintoja huonoimmasta päästä. Esimerkiksi farkkujen kulutusmenetelmät ovat vaarallisia. Kuluttavat kemikaalit ovat voimakkaita ja ympäristölle haitallisia. Hiekkapuhallusta tekevät työntekijät altistuvat hengenvaarallisille sairauksille. Lisäksi valmiiksi kulutetut vaatteet kestävät käytössä vähemmän kuin kuluttamattomat.

4. Teetä ja muokkaa

Ostamalla käytettyjä vaatteita vähennät vaatejätevuoria.
”Ennen vuosituhannen vaihdetta valmistettujen vaatteiden materiaalit ovat huippuja. Ne pitää ehdottomasti kierrättää”, sanoo thrashionista Outi Les Pyy.

Vanhan vaatteen saa ompelijalla muokattua omiin mittoihin. Yleissääntönä liian isoa vaatetta on helppo pienentää. Toisin päin muokkaus on vaikeampaa, vaikka vanhoissa vaatteissa usein löytyykin saumanvaraa.

Hyvälaatuisen mekon saa second hand-liikkeestä tai kirpparilta 15–50 eurolla. Ompelijalla sen muokkaus omiin mittoihin maksaa noin 50 euroa. Satasella saa siis mittatilausmekon, joka kestää. Vuoritettujen vaatteiden korjaus on kalliimpaa.

5. Tee vallankumous

Huhtikuun 24. päivä on Vaatevallankumous. Tempauksessa ihmisiä kannustetaan osoittamaan kiinnostusta vaatteiden alkuperää kohtaan. Helpoiten tämä käy lähettämällä sosiaalisessa mediassa kuva vaatteesta sen valmistajalle ja kysymällä, kuka vaatteen teki.

6. Lobbaa

”Vaatetyöläisiä auttaisi eniten kansainvälinen tai edes suomenlaajuinen yritysvastuulainsäädäntö, joka velvoittaisi yrityksiä kunnioittamaan ihmisoikeuksia. Kuka vaan voi painostaa meppiä tai kansanedustajaa edistämään sitä”, sanoo Anna Härri.

7. Kääntele niskalappua

Tarkista vaatteen alkuperä. Kuluttajalla on olemattoman pienet mahdollisuudet selvittää tuotanto-oloja.
Kysy myyjältä, millaisissa oloissa vaate on tehty. Kysy, vaikka myyjä tuskin tietää.

Ostamalla Suomessa valmistettua tiedät ainakin millaisissa työoloissa ja millaisilla ympäristöstandardeilla vaate on tehty.

8. Suosi pässinpökkimää

Suomenlampaan villa on erinomainen vaatemateriaali. Villaa on monen paksuisena lankana, myös aivan merinon­ohuena. Ja monissa väreissä: mustana sekä valkoisen, harmaan ja ruskean eri sävyissä.

Villa on Suomessa lihan sivutuote ja päätyy usein roskiin. Lampureille sen myynti tuo lisätuloja. Langasta voi neuloa tai neulotuttaa pitkäikäisen paidan, villatakin tai vaikka mekon. Langan ostopaikkoja on listattu muun muassa osoitteessa www.lammasyhdistys.fi/Kehraamot.

9. Painosta poliitikkoa

Kiertotalouteen siirtymisestä olisi iso apu vaatealan ympäristöongelmiin.

”Tutkimus on tärkeää, jotta vaatejätteestä saadaan uutta materiaalia ja jotta kehitetään puuvillan korvaavia ympäristöystävällisempiä materiaaleja”, sanoo eettistä vaateyritystäkin pyörittänyt kansanedustaja Jani Toivola (vihr).

Hänestä vaatetyöntekijöiden asema paranee tehokkaasti kehitysyhteistyöllä.

”Sitä kautta tiedotetaan työntekijöille heidän oikeuksistaan ja edistetään järjestäytymistä.”

10. Tenttaa ehdokasta

Vaadi poliitikoltasi, tai sellaiseksi pyrkivältä, vastaus, mitä hän aikoo tehdä, jotta julkisista vaatehankinnoista saadaan eettisiä. Nykyään suomalaisten työvaatteita tehdään eri puolilla maailmaa, myös ihmisoikeuksia rikkovissa niin sanotuissa riskimaissa.

”Työvaatehankinnoissa ei painoteta työntekijöiden oloja, vaan hinta ratkaisee”, sanoo Jukka Pääkkönen.

11. Kierrätä tieten

Vaatelumppu kannattaa viedä ketjumyymälän vaatekierrätykseen. Käyttämättä jääneille impulssiostoksille kierrätys ei ole synninpäästö. On pitkä matka siihen, että niistä tulisi kangasta uusiin vaatteisiin. Tekstiilien kierrätys vaatii paljon sähköä, kuljetuksia ja kemikaaleja. Eivätkä vaatetehtaiden huonot työolot kierrätyksellä parane.

12. Mummoile

Opettele käyttämään tuuletusparveketta! Turha pyykkääminen tekee vaatteista nuhjuisia ja moninkertaistaa niiden ympäristövaikutuksen.

Maailmanparannuskoulussa aiemmin julkaistu:

maailmanparannuskoulu  vaateteollisuus 




Viite