Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

”Puuta kaatuu ja eläimiä ammutaan” – läpivalaisussa Esa Härmälä

Läpivalaistu Esa Härmälä
LÄPIVALAISU on juttusarja, jossa selvitetään, keitä päättäjät todella ovat.

LÄPIVALAISU on juttusarja, jossa selvitetään, keitä päättäjät todella ovat.

18.4.2016 9.28

Lasse Leipola

Miksi hänellä on valtaa?

Metsähallituksen pääjohtaja hallitsee valtion maa- ja vesialueita. Hän on myös merkittävä taustavaikuttaja maassa, jossa metsätalous on yhä tärkeä teollisuudenala. Härmälän näppien arvioidaan olleen vahvasti pelissä metsähallituslain uudistuksessa.

”Kertoo paljon suomalaisesta parlamentarismista, että lain kohteelle annetaan näin paljon valtaa valmistelussa”, metsähallituslain valmistelua seurannut sanoo.

Härmälän arvellaan yrittäneen hotkaista liiketoiminnan alle tähän asti itsenäiset luontopalvelut siinä täysin onnistumatta. Uuteen, pääjohtajan alaisuudessa olevaan kolmanteen taseeseen, siirretään kuitenkin suojelemattomat vesialueet ja 360 000 hehtaaria luontaiselinkeinoalueeksi merkittyä Ylä-Lapin maata.

Miten hän käyttää valtaa?

Härmälä on vuosien varrella edistänyt muun muassa maanviljelijöiden ja lannoiteteollisuuden asiaa.

Viranomaistehtävissä hänellä on ollut usein vahva näkemys siitä, mihin suuntaan asioiden pitäisi mennä. Esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastolla hän ajoi metsien energiakäyttöä. Härmälää pidetään kovana edunvalvojana, joka edistää jääräpäisesti omaa asiaansa.

”Ei pidä kynttilää vakan alla. Antaa ymmärtää, että hän tietää ja muut eivät”, luonnehtii Härmälän alaisena MTK:ssa toiminut.

Esimiehenä Härmälää pidetään tasapuolisena ja lojaalina alaisilleen, mutta myös kontrolloivana. Vanhanaikainen ja suora johtamistyyli sopi työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston insinööreille, mutta voi aiheuttaa ongelmia muualla.

”Välillä joku pahoitti mielensä, mutta jos se kävi ilmi, sitä pyydettiin anteeksi. Esa on sillä tavalla suora molempiin suuntiin”, entinen alainen muistelee.

Verkostot ja harrastukset

Härmälä on rakentanut kattavat verkostot moneen suuntaan. Hänellä on vahvat yhteydet keskustan eliittiin, mikä on nostanut hänet vaikutusvaltaisiin tehtäviin. Toisaalta hänen valtansa ei välttämättä ulotu juurikaan kulloisenkin virka-aseman ulkopuolelle. Väittelytaidon Suomen mestari vuodelta 1995 viljelee kuivaa huumoria argumentaatiossaan.

”Vaikuttaa usein vähän mulkerolta, mutta se on hänelle huumoria”, Härmälän kanssa usein työskennellyt poliitikko sanoo.

Härmälää luonnehditaan myös hyväksi seuramieheksi.

”Huumoria löytyy. Paitsi jos vitsi kohdistuu häneen, silloin tulee takaisin.”

Härmälä on naimisissa ja hänellä on kolme lasta. Hän harrastaa metsästystä

Miten hän pääsi virkaansa

Ollut nuoruudesta lähtien mukana keskustapolitiikassa. Vuonna 1982 agronomiksi valmistunut Härmälä on kiertänyt työpaikkoja tasaiseen tahtiin. Ajoi maatalouden asiaa Brysselissä jo 1980-luvulla työskennellessään Suomen EY-edustustossa. 1990-luvulla hän toimi pääministeri Esko Ahon talouspoliittisena erityisavustajana, josta hän siirtyi ulkoministeriöön neuvottelemaan EU-jäsenyyden maatalousehtoja.

Pisimpään Härmälä oli Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK:ssa, jonka puheenjohtajana hän toimi vuosina 1994–2006. Pesti oli etenkin aluksi haastava, sillä Härmälän kannattama EU-jäsenyys oli maanviljelijöille kova pala nieltäväksi.

Päätyi vuonna 2014 Metsähallituksen johtoon maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon (kok) esityksestä. Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) jarrutti valintaa, mutta taipui lopulta sen kannalle.

Uran onnenpotku

Valittiin Mauri Pekkarisen (kesk) esityksestä Euroopan lannoiteteollisuuden etujärjestön johtajan paikalta työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston johtoon.

”Onhan se poikkeuksellista, että hänet valittiin ilman minkäänlaista kokemusta energia-alalta, vaikka joukossa oli monta pätevämpää hakijaa”, sanoo energiapolitiikan veteraanivaikuttaja.

Uran kömmähdys

Halusi MTK-pestin jälkeen liike-elämään, mutta sopivaa paikkaa ei löytynyt. Lähti Brysseliin lannoitelobbariksi, mikä ei asiaa läheltä seuranneen vaikuttajan mukaan ”ollut mikään riemuvoitto”.

Yritti seuraavaksi politiikkaan, mutta 21 372 ääntä vuoden 2009 eurovaaleissa ei riittänyt edes varasijaan. Tämä oli Härmälälle kipeä takaisku.

Vihjaili kaksi vuotta myöhemmin vastaavansa asiallisesti, jos keskusta pyytää presidenttiehdokkaaksi, mutta keskusta valitsi ehdokkaakseen Paavo Väyrysen.

Arvomaailma

Twitterissä luontokuvia jakavaa Härmälää luonnehditaan luontoa arvostavaksi, mutta mikään luonnonsuojelija hän ei ole.

”Se on hyvin perinteinen keskustalainen luontosuhde: puuta kaatuu ja eläimiä ammutaan.”

Vuositulot 2014: 187 643 €

Ansiotuloa 162 064 euroa ja pääomatuloa 25 579 euroa.
Härmälä oli vuodesta 2014 suurimman osan edellisessä tehtävässään, työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtajana.




Viite