Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Katoava ilmiö? Sudenjäljet Kainuussa, jonne on myönnetty tälle talvelle kymmenen kannanhoidollista susilupaa.Sammeli Heikkinen

Katoava ilmiö? Sudenjäljet Kainuussa, jonne on myönnetty tälle talvelle kymmenen kannanhoidollista susilupaa.

Onko karkotuskokeilu susien tappolupa-automaatti? Näin vastaa poliisi

18.12.2015 18.56

Sammeli Heikkinen

Luonnonsuojelijat pelkäävät, että pihoissa vierailuja tekevien susien karkoitushankkeena markkinoidusta kokeilusta tulee susien tappamisen lupa-automaatti.

Riistahallinto ja poliisi tiedottivat keskiviikkona aloittaneensa hankkeen, jossa vähennetään susien pihavierailuja. Hankkeen tarkoituksena sanotaan muun muassa olevan tutkia karkotusmenetelmiä ja niiden vaikutuksia suden käyttäytymiseen.

Poliisin mukaan karkotusta ei kuitenkaan ole vielä kokeiltu, mutta kaikkiaan seitsemän pihavierailuja tehnyttä sutta on päätetty kuukauden sisällä ampua kokeilualueilla Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Osa on jo ehditty kaataa.

Poliisilain 25. pykälän mukaan poliisilla on ”oikeus ottaa kiinni tai lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle tai terveydelle”. Nyt tällaisia päätöksiä on tehty Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa kuukauden sisällä harvinaisen paljon.

”Aiemmin ei ole koko vuoden aikanakaan annettu näin paljon poliisin lupia susien kaatamiseen”, Sari Kantinkoski Luonnonsuojeluliitto Tapiolasta sanoo.

Poliisin puolelta kokeilusta vastaava ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisilaitokselta vahvistaa, että lupien myöntäminen liittyy kokeiluun.

”Kyllä, osittain se liittyy siihen. Osittain taas siihen, että meillä on alueita, joilla pihakäynnit ovat lisääntyneet ja niille on pakko tehdä jotain. Ongelmia ei ole kaikkialla. Esimerkiksi Kiuruvedellä on lauma, muttei ongelmia, ja Rautavaarassa kaksi laumaa, muttei ilmoituksia pihakäynneistä.”

Pohjolaisen mukaan Pohjois-Savossa poliisi on poliisilain perusteella kaatanut vuodesta 2012 alkaen ”viisi–kuusi” sutta. Tänä vuonna susia on ammuttu poliisin luvalla neljä, joista yksi oli jalkansa menettänyt yksilö. Yksi ammuttiin alkutalvesta ja kaksi on kaadettu viimeisen kuukauden aikana. Poliisin poikkeuspäätösten määrä on siis kasvanut huomattavasti.

Pohjolaisen mukaan tarkoituksena on, että poliisin poikkeuslupiin kokeillaan ja luodaan yhtenäiset ja läpinäkyvät käytännöt. Nyt poikkeuslupalinjaukset vaihtelevat paikallisesti.


Uudessa kokeilussa
poliisille on ilmoitettava, jos susi käy sataa metriä lähempänä asutusta saman kylän alueella kolme kertaa viikon sisällä.

”Siinä vaiheessa poliisi harkitsee mitä tehdään: seurataanko tilannetta, karkotetaanko vai poistetaanko. Historia vaikuttaa tietenkin: Sonkajärvellä (missä poliisi päätti susien kaatamisesta) on ollut pihavierailuja pitkin syksyä. Jos tulisi johonkin kylälle nyt ihan uutena vaikka kolme havaintoa tällä viikolla, niin silloin tietenkin tilannetta aluksi seurattaisiin.”

Kokeilussa on tarkoitus testata karkottamisen tehoa susiin. Mahdollisina keinoina ovat esimerkiksi ajokoirien käyttö tai paineilma-aseet, joita riistahallinnolla on.

”Jos saadaan vaikka päivällä tietoon pihakäynti ja koirat parin tunnin sisällä perään ajamaan, niin sillä voidaan saada sudelle sellaista painetta ja sellainen muistijälki, että pihakäynnit loppuvat. Mutta jos on eläin tai lauma, joka pyörii toistuvasti yöaikaan pihoissa, niin aika skeptisesti suhtaudun siihen, että koirilla ajaminen auttaa, jos väliä on tuntikaupalla. Eikä siihen tunnu kukaan muukaan uskovan”, Pohjolainen sanoo.

Kokeilussa puhutaan karkottamisesta ensisijaisesti pohdittavana keinona. Kokeiltiinko siis esimerkiksi Pohjois-Savossa asutuksen lähellä liikkuneiden eläinten karkotusta ennen kuin ne päätettiin ampua?

”No ei. Ne ovat olleet niitä yökäyntejä. Ei niissä oikein kukaan usko, että karkottaminen onnistuisi.”

Ylikomisario Pohjolainen uskoo, että susien kannanhoidollinen metsästys yhdessä poliisin susilupien kanssa rauhoittavat tilannetta susialueilla.

”Uskon, että salametsästyspaine vähenee. Olen todella kiitollinen siitä, että toiminta kehittyy ja sen perusteet tulevat läpinäkyviksi.”


Pohjois-Savon
ja Pohjois-Karjalan susien näkökulmasta tuleva talvi on karu. Poliisin myöntämien poikkeulupien lisäksi Suomen riistakeskus kertoi perjantaina myöntäneensä maakuntiin yhteensä 21 lupaa niin sanotussa kannanhoidollisessa susijahdissa.

Edellisen tarkan susikanta-arvion mukaan Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella eleli ehkä viitisenkymmentä sutta ja lisäksi parikymmentä Venäjän kanssa yhteisissä laumoissa. Arvio perustuu viime helmikuuta edeltäviin tietoihin, joten sen jälkeen kanta on voinut muuttua paljonkin.




Viite