Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sakari Piippo / Valtioneuvoston kanslia

Juha Sipilä
Tiukka paikka. Pääministeri Juha Sipilä asetti aamun takarajaksi eilen pitämässään tiedotustilaisuudessa.Sakari Piippo / Valtioneuvoston kanslia

Tiukka paikka. Pääministeri Juha Sipilä asetti aamun takarajaksi eilen pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Aamun takaraja joustaa – hallitus yritetään pitää vielä kasassa

6.11.2015 8.20

Lasse Leipola

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei ole uhkaustensa mukaisesti vielä ”kävellyt presidentin luo”, vaikka yön aikana käydyissä neuvotteluissa ei ole päästy sopuun. Ylen Aamu-tv:ssä esiintyneet keskustan Timo Kalli ja kokoomuksen Paula Risikko sanoivat, että neuvotteluja jatketaan tänään.

”Kyllä he yrittävät vielä löytää ratkaisua”, Kalli sanoi.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat tällä hetkellä koolla valtioneuvoston linnassa.

Hallitus ajautui kriisiin eilen torstaina, kun keskusta ja kokoomus eivät päässeet sopuun sote-uudistuksesta vaan juuttuivat kysymykseen hallintoalueiden määrästä. Keskusta haluaisi jakaa maan 18 sote-alueeseen, kun kokoomukselle kävisi korkeintaan 12 aluetta.

Kyse on aluepoliittisesta vallasta, sillä pienempi määrä sote-alueita tarkoittaisi isompia alueita, joissa kokoomuksen painoarvo olisi suurempi. Vastaasti pienemmät sote-alueet tarkoittavat suurta määrää alueita, joista valtaosa olisi keskustan hallitsemia.

Pääministeri Sipilä ilmoitti eilen illalla, että hän kävelee presidentin luo hajottamaan hallitusta, mikäli sopu ei synny yön aikana.


Vihreät kommentoivat
tilannetta eilen illalla sosiaalisessa mediassa. Puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö kirjoitti Facebookissa, ettei nyt pitäisi olla valtapelin tai vaihtoehdottomuuden aika.

”Sotesopasta voi olla montaa mieltä, mutta tästä asiasta vain yhtä mieltä: Suomi tarvitsisi kokoavaa, viisasta johtajuutta, jossa asioita ei ajeta koko ajan konfliktiin. Ja sitä meillä ei nyt ole.”

Sote-asioissa profiloitunut Touko Aalto puolestaan korosti, ettei puolue pidä hallituksessa kilpailevista malleista kumpaakaan hyvänä.

”Se, että vihreät on samaa mieltä kokoomuksen kanssa siitä, että kepun sote-malli on pöhkö, ei tarkoita että olisimme kokoomuksen kanssa samaa mieltä siitä, mikä on hyvä sote-malli. Kiteyttäen kokoomus ajaa 5 sote-alueen mallia ja sote-markkinoiden avaamista ja Vihreät 12-15 aluetta ja vahvaa julkista terveydenhuoltoa. Siinä se ero.”




Viite