Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
23.4.2008 12.38
Jostain on aloitettava, me suosittelemme tätä. Tervemenoa!
Käytä kestovaippoja. Kertakäyttövaipat kuluttavat kestovaippoihin verrattuna jopa kolminkertaisen määrän luonnonvaroja, niiden maatuminen vie kaatopaikalla satoja vuosia ja aiheuttaa metaanipäästöjä. Lapsiperheen tuottamasta jätteestä jopa puolet on vaippajätettä.
Kankaiset kestovaipat eivät sisällä allergiaa aiheuttavia ainesosia, eivätkä myöskään hiosta. Vähennä kestovaippojen pesemisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta pesemällä täysiä koneellisia 60 asteessa. Kuivaa vaipat pyykkinarulla. Kierrätä esikoisen vaipat pienemmillä perheenjäsenillä tai myy ne kirpputorilla.
Jos epäilet kestovaippojen toimivuutta, lainaa niitä kokeeksi alueesi kestovaippayhdistyksen vaippalainaamosta.
Imettäminen on luonnollinen, hygieeninen, terveellinen, edullinen sekä ympäristöystävällinen tapa ruokkia lapsi. Imettäessä et tarvitse korvikepakkauksia tai tuttipulloja. Jos imettäminen ei onnistu, käytä luomuäidinmaidonkorviketta.
Osta luomuhedelmiä ja soseuta niistä lapselle välipalaa. Murskaa ja jauha valmistamastasi päivällisestä vauvalle oma annos. Tee ruokaa ekotehokkaasti paljon kerralla ja laita ylimääräinen ruoka pakkaseen odottamaan vuoroaan. Älä osta isommillekaan lapsille yksittäispakattuja valmisruokia, vaan suosi isoja kierrätettäviä pakkauksia.
Opeta lapsellesi, ettei kaikkea tarvitse omistaa. Lainatkaa yhdessä satukirjoja ja elokuvia kirjastoista. Tee lelut itse tai osta kirpputoreilta käytettyjä. Luonnon materiaaleista tehdyt lelut eivät ole niin haitallisia kulkeutuessaan lapsen suuhun kuin jotkut muovilelut.
Kun käytät luovuutta, saat loihdittua hienoja leluja kotoa löytyvistä materiaaleista. Rakenna barbin tai bratzin talo pahvilaatikoista ja ylijäämäkankaista, ritarilinna kohoaa maitopurkeista. Kartongista, lehdistä ja mainoslehtisistä saat tehtyä muistipelin tai pelikortit. Rakenna koko pelilauta yhdessä lapsesi kanssa ja kehitelkää omat säännöt.
Osta käytettyjä lastenvaatteita kirpputoreilta ja erilaisista nettikaupoista. Älä osta uutena sellaista, joka on jo kuukauden päästä liian pieni.
Lempparibodylle saat jatkoaikaa kiinnittämällä siihen jatkopalan. Bodyn jatkopaloja voi ostaa, mutta ne voi tehdä myös itse. Leikkaa yhdestä bodysta haaraosat irti ja ompele ne toiseen jatkopalaksi. Lyhennä leikelty body paidaksi. Muista tarkistaa, että bodyissa on yhtä suuret nepparit, ettet tärvele vaatteita turhaan.
Osta vauvankalusteet, kuten turvaistuin, hoitopöytä ja syöttötuoli, käytettynä tutuilta tai kirpputoreilta. Jos haluat ostaa uutta, osta ympäristöystävällisestä materiaalista tehtyjä kalusteita. Osta hyvää ja kestävää laatua ja myy tavarat eteenpäin niiden käytyä tarpeettomiksi.
Mieti, voisitko korvata vauvanvaunut ympäristöystävällisestä materiaalista tehdyllä kantoliinalla. Kantoliina pitää vauvasi lähellä ja kätesi vapaina. Vinkkejä, apua ja vertaistukea löydät kantoliinakanavan sivuilta.
Taittakaa lapsen koulu- tai päiväkotimatka yhdessä kävellen tai pyörällä. Jos autokyyti on välttämätön, sovi muiden vanhempien kanssa kimppakyydeistä.
Ehdota lapsesi koulun vanhempainillassa osallistumista Vihreä lippu -ympäristöohjelmaan. Ohjelmaan osallistuvissa päiväkodeissa ja kouluissa opiskellaan ympäristöasioita ja vähennetään yhteisillä projekteilla ympäristökuormitusta.
Hylkää hajusteet ja kemikaalit vauvan ihonhoidossa ja käytä luonnonmukaisia oliivi-, manteli tai kookosöljyjä. Se, mitä ei voi panna suuhun, ei ole aina hyväksi ihollekaan.
Jäitkö nälkäiseksi? Vihertäminen on helppoa, kun sen osaa. Täältä löydät lisää haasteita.
Mieti, mitkä kaikki kertakäyttötuotteet voisit korvata uudelleenkäytettävillä. Käytä esimerkiksi nenäliinoina flanellia ja rättinä harsokangasta.
Tee itse vauvasi kestovaipat, niin saat juuri sellaiset kuin haluat. Ideoita saat kestovaippainfon kuvapankista. Tee itse myös liivinsuojia sekä kantoliina. Netistä löydät useita ompeluohjeita.
Minimoi vaipankäyttö VVV:llä, eli vauvan vessahätäviestinnällä. Opettele tarkkailemaan vauvasi ruumiinkieltä ja ennakoimaan vessahätä. Pissata ja kakata vauvasi vastasyntyneestä asti esimerkiksi lavuaariin ja opeta myöhemmin potalle.
Tarjoa koti jo syntyneelle tai aikaa sitä tarvitsevalle lapselle. Adoptoi, ryhdy sijaisvanhemmaksi tai hoida tuttujen ja sukulaisten lapsia. Jos kuitenkin hankit, mieti voisiko yksi lapsi riittää. Toisaalta, juuri sinun lapsesi saattaa keksiä ratkaisun maailman ympäristöongelmiin.
Lähteinä on käytetty myös: Pieniä ilmastotekoja, Nemo 2007.
lapset 
Tweet