Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Sakari Piippo, Valtioneuvoston kanslia
Tänään Bryssel, joulukuussa Pariisi. Kimmo Tiilikainen edistää tänään Brysselissä Suomen tavoitetta, joka tiedotteen mukaan on se, että Pariisin sopimus tukee ”riittävästi” tavoitetta rajata maapallon keskilämpötilan nousu enintään kahteen asteeseen.
18.9.2015 7.56
EU-maiden ympäristöministerit kokoontuvat tänään perjantaina Brysselissä ylimääräiseen tapaamiseen, jonka tarkoituksena on hyväksyä EU:n pääviesti marras-joulukuussa pidettävään Pariisin ilmastokokoukseen.
"Suomen kannalta on keskeistä, että Pariisin sopimus tukee riittävästi tavoitetta rajata maapallon keskilämpötilan nousu enintään kahteen asteeseen. Sopimuksesta kaavaillaan tiivistä ja pitkäikäistä niin, että se sisältäisi vain kaikkein keskeisimmät päätökset ja periaatteet", ympäristöministeriön tiedotteessa todetaan.
Suomea kokouksessa edustaa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk).
Europarlamentin vihreiden meppi Yannick Jadot vetoaa tiedotteessa ministereihin, jotta kokouksessa löytyisi uutta kunnianhimoa.
"COP21-ilmastokokouksen on määrä viimeistellä maailmanlaajuinen ilmastosopimus, mutta toisin kuin kuusi vuotta sitten Kööpenhaminassa, EU:n uskottavuus on heikentynyt vakavasti. EU:n on nostettava kunnianhimon tasoa, jos se haluaa edistää menestyksellistä ilmastokokousta", Jadot sanoo.
Hänen mukaansa EU:n sitoumus vähentää päästöjään 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä on liian alhainen vihreän kasvun kannustamiseen tai kahden asteen tavoitteen saavuttamiseen.
"Signaali siitä, että EU voisi korottaa omien toimiensa kunnianhimoa Pariisin sopimuksesta riippuen, edistäisi Pariisissa käytäviä neuvotteluja. Kannustamme ministereitä sopimaan tästä."
Europarlamentin vihreät toivovat ympäristöministereiltä myös selvää linjausta siitä, mten ilmastorahoitusta kehitetään. Ilmastorahoitusta koskevasta linjasta on tarkoitus päättää valtiovarainministerien kesken myöhemmin syksyllä EU:n talous- ja rahoitusasiainneuvostossa.
Vihreä meppi Bas Eickhout muistuttaa myös, että EU:n tulisi pohtia, mitä sopimukseen kirjataan pitkän aikavälin päästövähennysten osalta.
"Hiilidioksidipäästöt on saatava nollaan 2050 mennessä, jotta vältämme käsistä karkaavan ilmastonmuutoksen, ja EU:n tulisi liittyä niiden maiden joukkoon, jotka vaativat tätä YK-neuvotteluissa. EU:n ja G7:n ajama linjaus 40-70 prosentin globaaleista päästövähennyksistä vuoteen 2050 mennessä ei ole linjassa kahden asteen tavoitteen kanssa."
Tweet