Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Sakari Piippo, Valtioneuvoston kanslia
kahden kerroksen väkeä? Hallitus selvittää pikaisesti, voidaanko turvapaikan saaneille ihmisille antaa heikompi sosiaaliturva kuin Suomessa syntyneille.
11.9.2015 10.58
Suomi osallistuu vapaaehtoiselta pohjalta turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen muista EU-maista, kertoi perusporvarihallitus tiedotustilaisuudessa tänään perjantaina. Suomi on valmis ottamaan Euroopan komission esityksen mukaisesti vastaan 2 400 turvapaikanhakijaa tänne itse saapuvien turvapaikanhakijoiden lisäksi.
Suomi kuitenkin vastustaa pysyvää ja pakollista vastuunjakoa EU-maiden välillä.
Ulkoministeri Timo Soini (ps) kertoi samassa tiedotustilaisuudessa, että hallitus selvittää pikaisesti sosiaaliturvajärjestelmän eriyttämistä. Turvapaikan saaneet eivät kuuluisi asumisperusteisen sosiaaliturvan, vaan oman järjestelmänsä piiriin.
"Järjestelmässä tasot ovat lähtökohtaisesti alhaisemmat kuin nykyisessä asumisperusteisessa järjestelmässä", Soini sanoi.
Käytännössä hallitus siis selvittää, voidaanko turvapaikan saaneille ihmisille antaa heikompi sosiaaliturva kuin Suomessa syntyneille.
Sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan kahden kerroksen järjestelmä "kannustaisi aktivoitumaan ja edistäisi integroitumista".
Hallitus selvittää myös, voidaanko turvapaikkapäätöstä vielä odottaville turvapaikanhakijoille maksaa pienempää vastaanottorahaa. Nyt he saavat majoituksen lisäksi 318 euroa kuukaudessa. Orpon mukaan pienentämisen varaa voisi olla.
Samalla kun hallitus on valmis ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita Kreikasta, Italiasta ja Unkarista, se lähettää turvapaikanhakijoita takaisin Italiaan ja Unkariin. Sotaa paenneita ihmisiä siis pallotellaan maiden välillä. Syynä on Dublin-asetus, jonka mukaan turvapaikkahakemus pitää käsitellä maassa, jossa se on ensimmäiseksi rekisteröity.
Pakolaisneuvonta vaati eilen Suomea lopettamaan turvapaikanhakijoiden palautukset Unkariin ja italiaan.
Sisäministeri Orpon mukaan komission ja Suomen hallituksen toimet tähtäävät nimenomaan siihen, että Dublinin sopimus saadaan toimimaan.
"Dublinin sopimus on aivan keskeinen elementti Euroopan unionin vapaan liikkuvuuden periaatteessa", Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa.
pakolaisuus 
Tweet