Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viherrä liikuntaharrastuksesi

Vanhat lenkkitossut

17.4.2008 16.27

Laura Hallivuori

Vaaleanvihreät ensiaskeleet

Jostain on aloitettava, me suosittelemme tätä. Tervemenoa!

1. Harrasta vuodenaikoja

Vaihtele liikuntamuotoja olosuhteiden mukaan. Sienestä syksyllä, rullaluistele, pyöräile ja ui kesäisin. Keväisin voit bongailla muuttolintuja. Jos lämmin talvi ei salli liikkumista suksilla tai luistimilla, pue yllesi sisäliikuntatamineet ja ravaa portaita, punnerra sekä tee vatsa- ja selkälihaksia.

 

2. Säästele päästöjä

Matkaa harrastuksiisi kävellen, pyörällä, julkisilla tai kimppakyydillä. Harrasta lähiliikuntaa: souda läheisessä joessa ja ui lähimmässä järvessä. Jos sinulla on koira, mene metsään ja tee koirallesi jälki. Jos sinulla on lapsia, osallistu heidän pihaleikkeihinsä.

3. Vaihda vihreämpään

Vaihda nykyinen harrastuksesi samantyyppiseen, mutta vihreämpään vaihtoehtoon. Siirry motocrossista maastopyöräilyyn tai vaihda veneesi moottori purjeeseen. Sovella samaa hyötyliikuntaan ja vaihda moottoroitu ruohonleikkurisi työnnettävään.

4. Hiettömät salihousut

Osta urheiluvaatteesi kirpputoreilta tai kierrätyskeskuksista. Jos haluat salille jotain uutta, osta Reilun kaupan urheiluvaatteita, jota ei ole tehty kolmannen maailman hikipajoissa. Osta hyvää ja kestävää laatua.

5. Toisen käden välineet

Hommaa sukset ja sauvat erilaisista huutokaupoista tai kirpputoreilta. Jos luistimesi tai pulkkasi keräävät ullakolla pölyä, pane ne rohkeasti kiertoon. Näin niistä on iloa vielä jollekin toiselle.

6. Vuokraa vehkeet

Jos lautailet tai laskettelet kerran kolmessa vuodessa, vuokraa välineet silloin, kun niitä tarvitset. Vuokraamalla liikut aina hyväkuntoisilla välineillä ja säästyt huoltohommilta. Tutulta lainaaminen on myös hyvä vaihtoehto, jota voi harrastaa molemmin puolin.

7. Valkkaa vihrein tossuntekijä

Sopivia lenkkitossuja ja urheilurintaliivejä voi olla vaikea löytää käytettynä. Ota selvää, mikä on eettisin lenkkitossuvalmistaja, ja kannusta yritystä jatkamaan samaan malliin ostamalla sen tuottamat tossut. Aloita selvitystyö vaikka lukemalla FinnWatchin raportti suomalaisista urheiluvälinevalmistajista.

8. Palloile reilusti

Moni jalkapallo on lapsityöläisen tekemä. Hanki jengillesi tai kotiin Reilun kaupan jalkapallo.

9. Painosta lätkähalleja

Jos lätkän pelaaminen aina sään salliessa ei riitä, ehdota jäähallisi asioista päättäville ihmisille pientä vihertymistä. Kenttä jäädytetään useimmiten suolaliuoksella, joka kiertää muoviputkissa. Energiankulutusta voi vähentää jopa kymmenellä prosentilla, jos jäädyttämiseen käytetään kupariputkissa kiertävää hiilidioksidia.

10. Golfin vihreä virta

Golfatessasi Suomessa tai muualla Euroopassa valitse kenttä, joka on sitoutunut Golf Environment Europe -järjestön ohjelmaan. Jos lähin golfkenttä ei ole vielä sitoutunut ympäristöohjelmaan, pyydä omistajaa tutustumaan Suomen golfliiton ympäristöoppaaseen.

11. Rakenna luomulihakset

Älä tuhlaa rahojasi yksittäispakattuihin proteiinipatukoihin ja -juomiin. Valmista lihaksiesi rakennusaineeksi proteiinipirtelö luomumaidosta, soijajauhoista ja soijajogurtista, ja lisää mukaan vaikka mustaherukoita tuomaan makua.

 

Tosivihreille

Jäitkö nälkäiseksi? Vihertäminen on helppoa, kun sen osaa. Täältä löydät lisää haasteita.

1. Ryhdy seurasi ekokapteeniksi

Kehitä seuralle varustepörssi ja huolehdi kimppakyydeistä. Järjestä kisamatkat ja urheilutapahtumat ympäristöystävällisesti. Ruokailkaa luomusti, käyttäkää kestäviä astioita ja huolehtikaa jätteiden lajittelusta. Hankkikaa seurallenne Suomen luonnonsuojeluliiton liikunnan ekomerkki.

2. Perusta ekojengi

Jos oma seurasi ei suostu vihertymään, perusta oma ekojengi. Kesällä pelaatte rantalentistä tai rullakiekkoa, talvella jääpalloa. Kaikki varusteenne ovat tietenkin kierrätettyjä.

3. Lenkkeile keräillen

Tee kävelylenkistäsi astetta vihreämpi keräämällä matkalla vastaan tulleet roskat. Lajittele jätelöytösi, sillä löydät varmasti myös ongelmajätteitä. Tienaa rahaa palauttamalla löytämiäsi pulloja ja tölkkejä.

4. Liiku äärirajoilla

Laskuvarjohyppy lentokoneesta ei ole ekologisin vaihtoehto. Jos haluat harrastaa jotain extremeä, ui avannossa, pelaa lumijalkapalloa loskasäässä ja yövy vaelluksen päätteeksi rakentamassasi iglussa. Jos tämäkään ei ole tarpeeksi extremeä, kokeile toista ääripäätä. Osallistu kesäisiin puistojumppiin tai liity sauvakävelyryhmään.

 

Numeroina, kiitos

  1. Tavallinen suomalainen jäähalli kuluttaa energiaa vuodessa yhtä paljon kuin 50–75 sähkölämmitettyä omakotitaloa.
  2. 18-reikäisen golfkentän kastelu lämpimissä turistimaissa kuluttaa yhtä paljon vettä kuin 10 000 asukkaan kaupunki.
  3. Jos hikipajassa teetetty lenkkitossupari maksaa sata euroa, siitä menee Finnwatchin raportin mukaan 0,50 euroa työntekijän palkkakuluihin, 8,50 euroa materiaalikuluihin ja 1,50 euroa tuotantoon.
  4. Kiinalainen Adidas-tossutehtaan työntekijä joutuu työskentelemään yli neljä kuukautta, jotta voisi ostaa lipun Pekingin olympialaisten avajaisiin.

 

Lisää muualla:

 

Lähteinä käytetty myös: Pieniä ilmastotekoja, Nemo 2007.

urheilu 


Lisää aiheesta:



Viite