Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Villit reseptit. Vihreän Langan jokaviikkoisessa kesäsarjassa kulinaristit kertovat, mitä luonnon antimista voi kokata juuri nyt. Ensimmäisessä haastattelussa tietokirjailija ja villiruokakouluttaja Raija Kivimetsä.
26.6.2015 10.49
Villiruokakesää on vielä jäljellä!
Tietokirjailija ja villiruokakouluttaja Raija Kivimetsä kertoo, että vaikka villivihannesten herkkuaika oli jo varhain keväällä, luonnossa on vielä paljon hyvää vihreää syötävää.
”Nythän luonto pursuilee ihan kaikkea! Kaikki voikukat lehtineen ja kukkineen. Sitten sieltä löytyy maitohorsmaa salaattivaiheessa. Lisäksi on vielä nokkosia, siankärsämöitä, peltokanankaalia ja litulaukkaa, vuohenputkia... ihan valtavasti kaikkia ihanuuksia.”
Kivimetsä on ollut kiinnostunut sekä villivihanneksista että villiyrteistä koko elämänsä. Hänen isoisänsä oli rääkkyläläinen kansanparantaja, joka hoiti ihmisiä kasveilla. Erämies-isä taas vei lapsensa pienestä pitäen luontoon keräämään kasveja, marjoja ja sieniä.
Vaikka luonnossa on nyt paljon herkullista ja hyvää syötävää, osa kasveista on myrkyllisiä, Kivimetsä varoittaa. Siksi aloittelijan kannattaa lähteä aina osaajan matkassa ensimmäisille villiruokaretkille – joko kasveja tuntevan tutun kanssa tai sitten villivihanneskurssille. Kivimetsä on yhdessä miehensä kanssa järjestänyt villiruokakursseja jo 14 vuoden ajan.
”Kursseillamme opetamme jokaista kurssilaista niin, että jokaiselle tulee varmuus mennä yksin luontoon keräämään. Sen jälkeen voi mennä verkkokursseille tai tutkia kirjoista lisää.”
Viimeistään nyt on Kivimetsän mielestä hyvä aika alkaa säilöä villivihanneksia talven varalle.
”Niitä kannattaa nyt säilöä, että sitten marras-joulukuussa, kun kaupan vihannestarjonta on ihan kamalaa, voi nauttia suomalaisia superfoodeja pakkasesta.”
Villivihanneksia voi säilöä joko kuivaamalla tai pakastamalla. Kasvit säilyttävät parhaiten värinsä, makunsa ja rakenteensa, jos ne ennen pakastamista kastaa kiehuvaan veteen noin 30 sekunniksi.
”Mutta jos ei huvita tai ehdi, kasvit voi myös laittaa sellaisenaan pakasteeseen.”
Nokkonen kannattaa kuitenkin ryöpätä, koska se sisältää nitraatteja, jotka muuttuvat kehossa ihmiselle haitallisiksi nitriiteiksi. Jos nokkosen kuivaa, ryöppäystä ei tarvita, koska kuivaaminen poistaa nitraatteja, Kivimetsä neuvoo.
Sekoita kookosmaito, hienoksi hakatut pakastetut nokkoset ja munat ensin keskenään.
Siivilöi joukkoon gluteenittomat jauhot tai tattarijauhot ja lisää mausteet.
Sekoita sähkövatkaimella hyvin sekaisin. Anna turvota puolisen tuntia.
Paista taikinasta pieniä lettuja kuumalla pannulla.
Tarjoile esimerkiksi tyrnihillon tai pihlajanmarjahyytelön kera.
villivihannes  resepti  nokkonen 
Tweet