Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
11.1.2008 0.00
Joutsenmerkityt Pirkka-, Daily- ja Eldorado -pesuaineet sisältävät runsaasti fosfaattia.
Ruotsissa saa enää vajaat kahdeksan kuukautta myydä kotitalouksille pyykinpesuaineita, joissa on fosfaattia. Fosfaattikielto astuu voimaan jo maaliskuussa, mutta sitä ennen tuotettuja pyykinpesuaineita voi myydä elokuun loppuun saakka.
Ruotsi on yrittänyt saada kaikki EU-maat luopumaan fosfaatillisista pesuaineista. Se on lobannut asiaa myös Itämeren suojelukomissiossa Helcomissa. Siellä se sai muut puolelleen syksyllä, kun Itämeren valtiot päättivät Itämeren puhdistamiseen tähtäävästä toimintaohjelmasta. Yksi suositelluista toimenpiteistä on luopua fosfaatteja sisältävistä pyykinpesuaineista.
Suomen ympäristöministeriö on siinä uskossa, että niin on Suomessa jo tehty. Tiedottaessaan Helcomin toimintaohjelmasta ministeriö väitti, että meillä siirryttiin fosfaatittomiin pesuaineisiin jo 1990-luvulla. Käsitys on yleinen mutta ei pidä paikkaansa. Myytävistä pyykkipulvereista ja -tableteista noin viidennes sisältää Suomessa yhä fosfaattia.
Jopa pohjoismaisella ympäristömerkillä Joutsenmerkillä merkityissä pyykinpesuaineissa on vesistöjä rehevöittävää fosfaattia. Joutsenmerkityt Pirkka-, Daily- ja Eldorado-pyykinpesuaineet sisältävät viisitoista painoprosenttia fosfaattia. Niitä ei voisi myydä Ruotsissa enää ensi syksynä. Uuden lain mukaan pesuaineissa saa olla korkeintaan 0,2 painoprosenttia fosfaattia. Muut Suomessa myytävät joutsenmerkkiset pyykinpesuaineet ovat fosfaatittomia.
Pesuaineiden fosfaatittomuuteen on Suomessa edetty tuottajien vapaaehtoisuuden varassa. Fosfaattien rehevöittävää vaikutusta vesistöihin vähätellään jopa ympäristöhallinnossa, koska nykyaikaiset jätevedenpuhdistamot ottavat fosfaatin hyvin talteen. Ympäristökeskuksen mukaan puhdistamot saavat keskimäärin 95 prosenttia fosfaatista talteen.
Ruotsissa tämä ei ole estänyt fosfaatittomuuden paloa. Ei sekään, että maatalouden fosforipäästöt rehevöittävät Itämerta moninkertaisesti pyykinpesuvesiin verrattuna.
”Täällä ajatellaan ehkä niin, että tehdään kaikki voitava kaikilla sektoreilla. Oli toimenpiteiden vaikutus suuri tai pieni”, selittää lainsäädännön erityisasiantuntija Camilla Adolfsson Ruotsin ympäristöministeriöstä.
Ruotsi ei ole ainoa EU-maa, joka on kieltänyt fosfaatit.
”Kiellot ovat eri maissa hiukan erilaisia. Ainakin Belgiassa, Tšekissä ja Saksassa on myös kielto”, Adolfsson kertoo. Myös Ranska päätti äskettäin kiellosta, ja samoilla linjoilla ollaan Norjassa ja Sveitsissä.
Kiistattomia rehevöittäjiä pesuaineiden fosfaatit ovat haja-asutusalueilla. Fosfaatillisissa joutsenmerkityissä pesuaineissa onkin merkintä siitä, että siellä niitä ei pidä käyttää.
Haja-asutusalueilla jopa kahdeksan prosenttia vesistöjen fosforikuormituksesta johtuu ihmisen toiminnasta. Luku ei ole mitätön, sillä metsätalouden kuormitus on yhtä suuri. Asia kävi ilmi, kun Suomen vesiensuojelun periaatteita vastikään linjattiin. Teollisuuden fosforikuormitus on vain viisi prosenttia, maatalouden 63 prosenttia.
Fosfaatin keskeisin korvaaja pyykinpesuaineissa on zeoliitti. Molemmat ovat vedenpehmentäjiä. Zeoliitti on savenkaltainen synteettinen yhdiste, joka ei rehevöitä vesistöjä.
Joidenkin pyykkäreiden mielestä pyykki ei puhdistu ilman fosfaatteja. Teknokemian yhdistyksen johtaja Sari Karjomaa huomauttaa, ettei pyykin puhtauteen vaikuta vain pesuaine. Jos kone on liian täynnä, pyykillä ei ole tilaa puhdistua eikä huuhtoutua hyvin. Jos taas pesuainetta on liikaa, tekstiileihin voi jäädä jäämiä.
Suomessa on lähinnä pehmeää vettä. Keskikovaa vettä on Turussa, Raumalla ja Kokkolassa. Kovaa ei olekaan.Se tarkoittaa, että vähän on kylliksi pesuainetta annostellessa.