Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
28.3.2008 0.00
Taloyhtiö on tärkeä ympäristövaikuttaja. Hallituksessa voit tehdä ekotekoja.
Taas on se aika vuodesta. Taloyhtiöt kutsuvat osakkaansa yhtiökokouksiin, joihin harva vaivautuu. Suomessa on 80 000 asunto-osakeyhtiötä, ja niissä kaksi ja puoli miljoonaa asukasta. Yhtiöiden hallitukset vaihtuvat tavallisesti keväisin.
Yhtiökokouksessa osakkaat voivat ehdottaa taloyhtiölle ympäristötekoja – ja rahansäästöä. Asuinkerrostalot kuluttavat viidenneksen Suomessa käytetystä lämmitysenergiasta. Hoitovastikkeista 40 prosenttia menee lämmitykseen, vesimaksuihin ja sähköön.
Talon energiankulutukseen vaikuttavat esimerkiksi rakennuksen tiiviys, ilmanvaihto, lämpöpatterit ja sähkölaitteiden fiksu käyttö.
Ensimmäiseksi kannattaa säätää lämpöpatterit. Asteen alennus säästää lämmityskuluja viisi prosenttia. Jos talo hassaa lämpöä, voi myös olla ikkunaremontin aika.
Osakkaan kannattaa vertailla taloyhtiön kulutusta toisiin. Vertailulukuja löytyy internetistä, vaikkapa energiansäästön palvelukeskuksen Motivan sivuilta. Keskiverto kerrostaloasukas kuluttaa vuorokaudessa 155 litraa vettä. Hyvä tavoite olisi pienentää kulutus 130 litraan.
Viimeistään putkiremontti on hyvä hetki heivata vanhat kaksiotehanat. Yksiotehana pienentää vedenkulutusta kymmenen prosenttia. Taloyhtiön saunaan kannattaa asentaa hana, joka katkaisee suihkun välillä. Se tuo säästöä helposti kolmanneksen.
Tiputtava hana voi Motivan mukaan aiheuttaa vuodessa 75 euron lisälaskun, vuotava vessanpönttö jopa 7 500 euron.
Taloyhtiö voi hakea kunnalta energia-avustusta esimerkiksi ikkunoiden uusimiseen, eristämiseen, ilmastointiventtiilehin, lämmön talteenoton rakentamiseen, huoneistokohtaisten vesimittarien asennukseen ja energiakatselmukseen. Avustuksista saa tietoa ympäristöministeriön verkkosivuilta.
Energiatehokkuuteen on myös virallinen patistus: tammikuussa tuli voimaan laki energiatodistuksista. Todistus on oltava, kun asuntoja myydään tai vuokrataan. Todistus kertoo, kuinka paljon rakennus käyttää energiaa. Jokainen rakennus saa energialuokan, joista paras on A, kehnoin G.
Asunnonostajat oppinevat pian vertailemaan todistuksia – ainakin, kun energian hinta nousee.
energiansäästö  asuminen 
Tweet