Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

OpenStreetMap contributors (CC-BY-SA)

Kartta Libyan rannikosta
Vaarojen meri. EU harkitsee voimatoimia Libyasta käsin toimivia ihmissalakuljettajia vastaan. Kartan alareunassa näkyvän Libyan länsi- ja itäpuolet ovat eri hallitusten vallassa.OpenStreetMap contributors (CC-BY-SA)

Vaarojen meri. EU harkitsee voimatoimia Libyasta käsin toimivia ihmissalakuljettajia vastaan. Kartan alareunassa näkyvän Libyan länsi- ja itäpuolet ovat eri hallitusten vallassa.

EU:n Libya-operaatiossa kuollee siirtolaisia

19.5.2015 17.12

Kati Pietarinen

EU-maiden ulko- ja puolustusministerit päättivät maanantaina iskeä siirtolaisten salakuljettajia vastaan merioperaatiolla Välimerellä. Operaation päämääränä on estää siirtolaisten tulo Eurooppaan. Vuoden pituiseksi kaavailtu operaatio voi alkaa jo kesäkuussa. Helsingin Sanomien mukaan Suomi osallistunee operaatioon lähettämällä parinkymmenen sotilaan alussuojausostaston.

Toiminta aiotaan aloittaa kansainvälisillä vesillä, ja laajentaa sitten Libyan aluevesille. Tähän EU tarvitsee kutsun Libyalta tai valtuutuksen YK:n turvallisuusneuvostolta. Libyan eri osia hallitsevat sisällissodan eri osapuolet, joten suostumuksen saaminen operaatioon on erittäin ongelmallista. 

Libyassa on kaksi kilpailevaa hallitusta. Maan itäosaa hallitsevan, kansainvälisesti tunnistetun Tobrukin hallituksen puhemies Hatem el-Ouraybi totesi EUObserver-lehdelle, että suunnitelmat alusten tuhoamisesta eivät ole humaaneja, ja vaati että sotatoimet on toteutettava yhteistyössä Libyan hallituksen kanssa. Maan länsiosaa ja pääkaupunki Tripolia hallitsevan islamistisen Libyan aamunkoiton edustaja on aiemmin todennut pitävänsä EU-operaatiota sotatoimena. Maassa on myös pienempiä alueita hallitsevia asejoukkoja.

Kansalaisjärjestö Statewatchille vuodetussa EU:n suunnittelupaperissa myönnetään suoraan, että on suuri riski, että sotilasoperaatio johtaa siirtolaisten kuolemiin. Paperin mukaan libyalaisten sotajoukkojen läsnäolo sekä terroristiverkostojen läsnäolo alueella ovat vakava uhka EU:n sotilaille. Statewatch kritisoi suunnitelmia siitä, ettei niissä oteta huomioon seurauksia Libyan kriisille, mahdollisia kostoiskuja tai sitä, minne operaatiossa löydettävät siirtolaiset tai salakuljettajat viedään ja mitä heille käy. Vaikka Libyaa ei voi pitää siirtolaisille turvallisena maana, paperissa siirtolaisten palauttamista sinne ei suljeta pois, järjestön analyysissa todetaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty varoittaa, että operaation seurauksena ihmiset voivat jäädä mottiin Libyaan, jossa siirtolaiset kohtaavat järjestön tuoreen raportin mukaan kidutusta, hyväksikäyttöä ja raiskauksia.

siirtolaiset  välimeri  libya 




Viite