Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viherrä lemmikkisi

Vihreä koirankuppi

15.4.2008 14.06

Laura Hallivuori

Vaaleanvihreät ensiaskeleet

Jostain on aloitettava, me suosittelemme tätä. Tervemenoa!

1. Adoptoi nelitassu

Ota löytökissa- tai koira. Kissatehtailijat ehkä hillitsisivät toimintaansa, jos ihmiset pitäisivät huolen jo olemassa olevista kissoista. Hylättyjä koiria on Suomessa monin verroin kissoja vähemmän, mutta naapurissa Virossa niitäkin riittää. Jotta voit luottaa, että uusi lemmikkisi on kaikin puolin terve, adoptoi ainoastaan luotettavasta paikasta.

2. Kadota kiima

Suomi on ylikansoitettu kissoilla. Kaikille ei riitä koteja ja mikä pahinta, kissanpennuista hankkiudutaan eroon. Leikkauttamalla mouruavan mirrisi vähennät sen lajitoverien kärsimystä, eikä yhdenkään elämä mene hukkaan.

Vastuu on myös sisä- ja kollikissojen omistajilla. Leikkaamattomat kissat karkailevat, ja viriili kollisi saattaa panna vahingon kiertämään. Leikattu kissa pysyy yleensä kotona eikä tappele.

3. Luomua kuppiin

Ympäristöystävällisesti tuotettuja ja luonnonmukaisista raaka-aineista valmistettuja kissan- ja koiranruokia on yllättävän paljon. Säilöntäaineina niissä on käytetty esimerkiksi luonnon mineraaleja.

Jos luomu ei käy kukkarollesi, lähde lenkille turren kanssa ja osta lähikaupan palvelutiskiltä kotimaista lihaa. Säästät rahaa, bensaa ja pakkauskuluja. Jos lemmikkisi syö metallipurkkiin säilöttyä ruokaa, avaa purkki molemmista päistä ja litistä se kasaan. Säästät tilaa metallinkeräysastiassa tuhlaamalla ainoastaan hieman aikaa.

4. Hauvan biojätteet

Halusit tai et, järjestyslain mukaan sinun on korjattava koirasi jätökset hoidetulla alueella taajamassa. Keräillessäsi kakkakasoja käytä biohajoavaa materiaalia. Ikkunaton kirjekuori, käytetty vessapaperirulla tai jokin muu biohajoava pussintapainen käyvät hyvin. Näin varmistat, että hauvasi ruokailun lopputuote hajoaa ravitsevan mullan raaka-aineeksi, kun lajittelet sen biojätteisiin.

Varmista, että koirankakan saa laittaa alueellasi biojätteisiin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimiva YTV ei salli lihaa syövien lemmikkien jätöksiä biojäteastiaan, etteivät ne heikentäisi kompostoinnin lopputuotteen laatua ja myyntikelpoisuutta.

Metsässä kaiva kakalle kuoppa, ettei sadevesi pääse kuljettamaan sitä ojaan ja sitä kautta vesistöihin.

5. Pellettiä katille kanssa

Puupelletti on ympäristöystävällinen vaihtoehto kissanhiekalle. Laatikon puhdistus voi tuntua alkuun hankalalta, koska pelletti muuttuu puruksi kastuessaan. Pelletit tarvitsevat kaksipohjaisen laatikon, jossa ylimmäisenä on ritilä, josta kastunut puru varisee alas.

Tavallisen laatikon voit puhdistaa vaikka lasten hiekkalaatikkoleikkeihin tarkoitetun siivilän avulla. Jos kattisi on hienohelma ja vierastaa uusia asioita, tutustuta se pelletteihin aluksi lisäämällä niitä vähitellen kissanhiekkaan.

Kissanhiekka on mineraalipohjaista eikä varsinaisesti kompostoidu, puupohjaiset kuivikkeet sen sijaan ovat biojätekelpoisia, jos jäteyhtiö sen vain sallii. Pelletit ovat sekajätteinäkin ympäristöystävällisempiä kuin kemikaalipitoiset kissanhiekat. Ympäristöystävällisin vaihtoehto on käyttää kuivikkeena jotain kotona valmiiksi olevaa jätemateriaalia, kuten silputtua sanomalehteä.

6. Lennoton lähilemmikki

Hanki lemmikki mieluummin läheltä kuin kaukaa. Kisakoiran hakeminen Hollannista asti ei liene välttämätöntä, vaikka kyseessä olisikin kahden käyttövalion tuotos. Monet eksoottiset eläimet, jopa akvaariokalat, on usein lennätetty tänne tuhansien kilometrien päästä.

7. Pikku peto

Monet kissan uhriksi joutuneista linnuista voivat olla rauhoitettuja – pesimäaikana kaikki linnut ovat rauhoitettuja. Ulkoiluta kisuasi valjailla ja flexillä, samalla suojaat sen autoilta ja ilkivallalta.

Jos pidät kissaasi vapaasti ulkona, älä ruoki pihapiirissä lintuja. Jos naapurisi ruokkivat, pyydä heitä sijoittamaan ruokintalauta niin, ettei petosi pääse väijymään lintuja. Voit kasata pensaiden alaoksille esteitä esimerkiksi lumesta, jottei mirri pääse yllättämään puskista.

8. Tee itse ekolelu

Lemmikkikaupat ovat pullollaan vinkuvia hampurilaisia, värikkäitä köysiä ja aktiivileluja. Koirasi ei arvosta ulkoista kauneutta. Tärkeintä on, että lelun kanssa voi pitää hauskaa.

Suikaloi vanhat farkkusi ja puno niistä taistelulelu. Valeraskauden varalle osta koirallesi kirpputoreilta hylättyjä pehmoleluja. Aprikointia vaativia aktivointileluja kehität vaikka mistä: limsapullosta, vessapaperirullan hylsystä, sukasta tai vaikka vanhasta tennispallosta. Pane sisälle makupaloja, ja aktivointilelu on valmis.

9. Vaatteet on jepen aatteet

Tee koirasi takki itse kierrätyskankaasta, vanhasta takistasi tai täkistä. Koira ei myöskään tarvitse sesonkien mukaan vaihtuvia kaulapantoja tai hihnoja. Osta kerralla laadukkaat, ne kestävät käytössä vuosia.

10. Puhdistavat pähkinät

Pesupähkinöiden kuorista irtoaa vedessä luonnon sapoiinia ja ne käyvät mainiosti turren turkin puhdistukseen. Ympäristöystävällisillä ja hajusteettomilla taikapähkinöillä voit myös pestä pyykkiä. Pesunestettä voitte molemmat käyttää.

 

Tosivihreille

Jäitkö nälkäiseksi? Vihertäminen on helppoa, kun sen osaa. Täältä löydät lisää haasteita.

1. Kotiruokaa ja puurojuhlaa

Unohda lisäaineet ja tehotuotanto. Valmista kaikki itse: tilaa tukusta tummaa riisiä, hirssiä ja tattaria sekä suomalaista lihaa. Keitä koiralle puuro ja lisää joukkoon lihaa, kananmunaa ja vaikka keitettyjä porkkanoita.

Koiran kotiruuan valmistaminen saattaa tuntua aluksi vaivalloiselta, mutta se on yllättävän yleistä. Yrjölän puuro lienee suosituin koiran kotiruokaresepti. Internetistä ja kirjastoista saat tietoa koirasi tarvitsemista ravinto-aineista. Jotta kuluttaisit mahdollisimman vähän energiaa, valmistaa oma ateriasi samalla kertaa.

2. Kom Post-it

Jos sinulla on oma piha, älä lähetä kakkakasoja kasvattamaan jätelaskuasi ja kuormittamaan kaatopaikkaa. Tee itsellesi komposti, johon voit panna samalla muutkin biojätteet. Ota yhteyttä alueesi jätehuoltolaitokseen ja kysy, mitä kompostiltasi vaaditaan.

3. Vege-oke?

Ällöttääkö sinua syöttää kissallesi sydäntä, kun itse mieluimmin pilkkoisit porkkanaa? Jos haluat vegelemmikin, hanki pupu tai hamsteri. Kissa on petoeläin, jonka luonnollinen ruokavalio muodostuu lähes kokonaan lihasta. Koira voi elää kasvisruokavaliolla, mutta se vaatii omistajalta paljon. Keskustele ensin eläinlääkärin kanssa.

4. Koirasta kintaat

Tosivihreä hyödyntää nurkassa pyörivät karvapallerot. Koirankarva on monipuolinen ja lämmin materiaali käsitöihin. Kudo karvoista vaikka vanttuut – näin mustikin on aina mukana. Koiran karvasta voi kehrätä jopa 100-prosenttista koirankarvalankaa, mutta yleensä lankaan lisätään lampaanvillaa kestävyyden takia.

Voit myös kiikuttaa karvat luontoon. Sirottele niitä lähimetsiin, niin linnut saavat fyllinkiä pesiinsä.

 

Numeroina, kiitos

  1. Suomen eläinsuojeluyhdistyksen Seyn mukaan Suomessa on noin 600 000 kissaa. Pentuja syntyy arviolta 200 000 vuodessa.
  2. Löytöeläinten talteenottopaikkoihin päätyy Seyn mukaan yli 3 000 kissaa vuodessa.
  3. Suomessa arvioidaan olevan noin 600 000 koiraa. Kennelliiton mukaan vuonna 2007 syntyi yli 50 000 pentua.
  4. Helsingin eläinsuojelukeskuksessa kuluu päivittäin 50 purkkia kissanruokaa, 15 kiloa kuivaruokaa, 5 kiloa sydäntä tai muuta lihaa sekä litroittain kermaviiliä. Kissanhiekkaa menee 1 000 kiloa viikossa.

 

Lisää meillä:


Lisää muualla:

 

Lähteinä on käytetty myös: Ympäristöasiantuntija Minna Partti, YTV, sekä viestintäpäällikkö Maria Blomster, Suomen eläinsuojeluyhdistys.


Lisää aiheesta:



Viite