Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
7.5.2015
Suomalaisten työpäivää meinattiin pidentää puolella tunnilla päivässä, sadalla tunnilla vuodessa, palkkoja nostamatta.
Ensin vaalivoittaja Juha Sipilä (kesk) puhui vain Suomen kuntoon laittamisesta ja tuottavuuden kasvusta. Sitten pöydällä olikin työnantajajärjestöjen ehdotus sata tuntia pidemmästä työajasta. Neuvottelut työmarkkinajärjestöjen kanssa kaatuivat yllättäen eilen, ennen Sipilän asettamaa määräaikaa.
Kaikki kävi kovin äkkiä.
Menestyneenä yritysjohtajana Sipilän luulisi tietävän, että työajan pidentäminen ei lisää tuottavuutta. Tuottavuus kasvaa, kun samalla työpanoksella saadaan aikaan enemmän ja parempaa.
Ajatus siitä, että hyvä työntekijä viettää työpaikalla mahdollisimman paljon aikaa, on vanhanaikainen. Se on erityisen haitallinen naisille, jotka kantavat edelleen miehiä suuremman vastuun perheestä ja kotitöistä.
Pitkiin, joustamattomiin työpäiviin on vaikea yhdistää pienistä lapsista tai sairaista vanhemmista huolehtimista. Moni hoivavastuuta kantava saa silti paljon aikaiseksi lyhyen työpäivän aikana.
New York Timesin laajalti jaettu juttu kertoo huippusuorittajien konsulttiyrityksestä, jossa 80 tunnin viikkoja tekevät ylenivät ja kohtuullisempaa työtaakkaa pyytäviä rangaistiin. Joka kolmas mies onnistui kuitenkin teeskentelemään pitkät työpäivänsä: he ottivat aikaa perheelleen ja minimoivat pitkät työmatkat, mutta tekivät sen salaa. Heidän työtulostaan kiiteltiin. He onnistuivat siis parantamaan tuottavuuttaan, pääsemään hyvään tulokseen vähemmillä tunneilla. Naisista saman osasi vain joka kymmenes.
En ehdota, että naisetkin alkaisivat teeskentelemään töissä. Ehdotan, että unohtaisimme työtuntien tuijottamisen. Suomea ei saada kuntoon opeilla, jotka perustuvat tehtaan liukuhihnan ääressä kyyhöttäviin miehiin ja kotona lapsia hoitaviin naisiin.
Onko siis hyvä, että sopimus kaatui? Ei. Eilen MTV:n Kymmenen uutisissa Sipilä korotti valtion ja kuntien sopeutustarpeen kymmeneen miljardiin euroon. Jos halutaan saada aikaan suuria säästöjä, pitää leikata sosiaaliturvasta, terveydenhoidosta ja koulutuksesta.
Helsingin Sanomien Piia Elonen kysyy, oliko yhteiskuntasopimuksen kariutuminen peräti Sipilän tahto. Nyt Sipilä ei tarvitse sdp:tä mukaan hallitukseen ammattiyhdistysliikettä lepyttelemään, ja pääsee leikkaamaan reilulla kädellä yhdessä kokoomuksen kanssa.
Hallitusneuvotteluhin kutsuttavat puolueet selviävät tänään torstai-iltana.
hallitusneuvottelut 
Tweet