Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuplaton maa

24.4.2015

Alvar Totinen

Käyttäjän Alvar Totinen kuva

Toimittajan ammattitauti on se, että alkaa kuvitella maailman olevan yhtä yksinkertainen kuin uutisen. Uutisessa on monesti selvä syy–seuraus-suhde. Maailmassa ei ole paljon tolkkua ja ihmiset äänestävät Teuvo Hakkaraista.
Siksi media puhaltelee kuplia ja vetää rajoja.

Vaikkei puhe vielä kuplinut nykymalliin vuoden 2011 vaalien jälkeen, jo silloin kerrottiin, että oikea kansa asuu reaalimaailmassa jossain kaukana Uudenmaan rajojen pohjoispuolella. Siellä kansa oli muodostanut mielipiteen, jota media ei tajunnut, kun se oli jäänyt vahingossa aidon Suomen ulkopuolelle.

Moni päätoimittaja uhosi, että nyt on mentävä Esson baariin, kansan pariin. Sitten huomattiin, että Essoja ei enää ollut ja toimittajille oli kannattavampaa antaa potkut ennen kuin ne päästi baariin istumaan.

Kun taantumuksen voimat juhlivat taas, kuplateoriaa on varovasti laajennettu. Kenties punavihreän kuplan lisäksi on myös toinen kupla, ehkä montakin.

Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro kirjoitti, että Suomessa on kaksi todellisuutta, some-todellisuus ja varsinainen todellisuus. Perusteluna se, ettei Helsingissä innostuttu kepun vaalivoitosta ja persujen pienestä tappiosta.

Nytin uutispäällikkö Jussi Pullinen taas selitti, että se kuuluisa kupla voikin olla punasinivihreä ja yltää Suomen raitiotieverkon, Turun ja Tampereen kivitalojen sekä koko maailman mageiden pääkaupunkien ylle.

”Suomessa on monenlaisia kansanryhmiä, jotka kaikki ansaitsevat omat edustajansa”, Aarnipuro taas opastaa äidillisesti some-kuplan vangiksi jääneitä.

Kenties tuurijuopoilla ja rasistisilla keskisuomalaissahureillakin on siis oma kuplansa?

Kuplateoria tuo maailmaan järjestyksen: Tuo äänestää Hakkaraista, koska se elää rasistisahurikuplassa. Sen maailma on toisenlainen. Se selittää kaiken, minun on sitä mahdotonta omasta kuplastani ymmärtää.

Kuplateorian vika on se, ettei se pidä paikkaansa. Ennen kuplien keksimistä saatettiin puhua erilaisista mielipiteistä, näkökulmista ja risteävistä eduista. Ihmiset ovat eri mieltä asioista ja viettävät luultavasti mieluummin aikaa suurin piirtein samanhenkisten kanssa. Mutta ei ole mitään kuplaa, jonka seinät sulkevat tietyn joukon sisäänsä.

Ei Kallion hipsteri tyrmisty kepun vaalivoitosta ja jatkojytkystä siksi, että se elää kuplassa vaan siksi, ettei kepun vallasta ole hipsterille mitään iloa. Eikä joku keskisuomalainen äänestä Hakkaraista koska se elää kuplassa, vaan siksi, että maailma on sekava ja vaikeasti selitettävä paikka.





Viite