Sattuman kauppaa -kasviskeitto
24.4.2008 16.59
Saara Törmä
Tee maailman paras kasviskeitto ja heitä mukaan kaikki, mitä kaapista löytyy.
Viisi annosta
- noin 5 dl kypsiä ohrasuurimoita tai 2 dl kypsentämättömiä*
- 1 pala (200 g) kiinteää tofua tai 3 luomumunaa
- rypsiöljyä paistamiseen
- 2 sipulia
- 300 g jotakin kasvista, esim. 2 isoa porkkanaa tai pala kaalia
- 2 tl luomusitruunan kuorta raastettuna
- 2 tl inkivääriä raastettuna
- 2 valkosipulinkynttä raastettuna
- 1 rkl punaista thai-currytahnaa
- 7 dl kasvislientä (itse tehtyä tai kuutiosta)
- 2 dl kasviskermaa tai kermaa
- 1 dl valkoviiniä
- 1/2 dl soijakastiketta
- 1 1/2 rkl sokeria
- 2 rkl luomusitruunan mehua
- 200 g jotakin palkokasvia, esim. 1 pussi pakasteherneitä tai 3 dl purkkipapuja
- mustapippuria, suolaa
Lisäksi
- sambal oelek -tahnaa
- soijakastiketta
- Keitä ohrasuurimot tarvittaessa kypsiksi.
- Leikkaa tofu ohuiksi suikaleiksi ja paista palat pannulla öljyssä rapeiksi. Jos käytät munia, paista ne ja riko pieniksi paloiksi.
- Lisää pannulle loraus soijakastiketta, kääntele ja kaada tofu- tai munapalat pannulta lautaselle odottamaan.
- Kuori sipulit ja leikkaa suikaleiksi. Leikkaa käyttämäsi kasvikset suikaleiksi.
- Pese sitruuna ja raasta siitä uloin keltainen pinta. Raasta myös inkivääri ja valkosipulinkynnet.
- Kuumenna kattilassa loraus öljyä ja kuullota siinä sipulit, sitruunankuori-, inkivääri- ja valkosipuliraasteet sekä käyttämäsi kasvikset. Jos käyttämäsi kasvikset ovat nopeasti kypsyvää lajia, kuten parsakaalia, lisää ne keittoon vasta, kun olet lisännyt liemen.
- Lisää currytahna ja kääntele.
- Lisää kasvisliemi, kerma, viini, soijakastike ja sokeri. Kiehauta keitto.
- Lisää sitruunan mehu, herneet tai pavut sekä mustapippuria. Jos käytit suolatonta kasvislientä, lisää suolaa.
- Kaada keittoon tofu- tai munapalat sekä ohrasuurimot. Kuumenna keitto vielä nopeasti. Tarjoa keiton seurana sambal oelek -tahnaa ja soijakastiketta, jotta jokainen syöjä saa muokata keiton tulisuutta ja suolaisuutta omaan makuunsa sopivaksi.
* Ohrasuurimoiden sijasta keittoon sopivat esimerkiksi keitetty pasta, nuudelit, riisi, speltinjyvät tai peruna.
Kasvisliemi
Jos kaapissasi on paljon puolikuntoisia vihanneksia, tee niistä keiton liemi.
Noin 7 desiä
- Noin 700 g parhaat päivänsä nähneitä kasviksia, esimerkiksi porkkanaa, sipulia, parsakaalin puisia varsia, kaalia, palsternakkaa tai selleriä.
- 1 l vettä
- 10 kokonaista mustapippuria
- 1 laakerinlehti
- Kuori ja lohko kasvikset, poista selkeästi huonot osat. Mittaa ainekset kattilaan.
- Kuumenna liemi ja anna poreilla hiljakseen kannen alla noin puoli tuntia.
- Siivilöi liemi ja jäähdytä myöhempää käyttöä varten, ellet käytä sitä heti.