Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viisi syytä syödä kasvista

14.4.2008 16.06

Lasse Leipola

1. Ilmasto ja ympäristö

Lihaa sisältävä ateria aiheuttaa moninkertaiset päästöt kasvisateriaan verrattuna. Lihakilon tuottaminen aiheuttaa 36,4 kiloa kasvihuonekaasuja, eli yhtä paljon kuin 200 kilometrin ajelu henkilöautolla. Lihatuotanto aiheuttaa monissa paikoissa myös eroosiota, pilaa vesistöjä ja vahingoittaa luonnon monimuotoisuutta.

2. Raaka-aineet

Lihatuotanto kuluttaa paljon luonnonvaroja. Syötäväksi kasvatettavat eläimet syövät enemmän ruokaa kuin niistä saadaan lihaa. Rehutuotantoon tai laiduntamiseen käytetään suuri osa maailman viljelykelpoisesta maasta. Lihatuotanto syö myös paljon vettä, kemikaaleja sekä öljyä, jota kuluu  lannoitteisiin ja energiatuotantoon.

3. Terveys

Oikein kootun kasvisruokavalion on todettu alentavan kolesterolia sekä sydän- ja verenpainetautien riskiä. Kasviksista saa runsaasti antioksidantteja, hiilihydraatteja ja kuituja. Kasvissyöjät kärsivät myös harvemmin ylipainosta.

4. Eläinten hyvinvointi

Monet tuotantoeläimet elävät ahtaissa ja virikkeettömissä tiloissa. Suurten tuotantomäärien takia kaikki eläimet eivät saa yksilöllistä hoitoa.

5. Raha

Liha maksaa kasviksia enemmän. Kasvisruoka voi keventää omaa oloa ja ekologista jalanjälkeä, mutta lompakkoa se ei rassaa.

kasvisruoka 




Viite