Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
8.3.2015
Heräsin tänään kiitollisena. Ajattelin kaikkea sitä määrätietoista työtä, mitä Suomessa on tehty ja tehdään tasa-arvon edistämiseksi. Siksi Suomi on yksi maailman parhaista maista naisille - monessa vertailussa jopa maailman paras, kuten The Economistin tuoreessa työelämävertailussa.
Ilta-Sanomien Ulla Appelsin palautti minut maan pinnalle kertomalla, mistä Suomen tasa-arvo hänen mielestään johtuu: siitä, että meillä on harvinaisen fiksuja ja edistyksellisiä miehiä. Verrattuna vaikkapa saudiarabialaisiin konservatiivisiin änkyröihin - siellähän nainen ei saa ajaa edes autoa! Appelsinin perusteluihin suomalaismiesten ylivertaisuudesta liittyi myös se, että erään suomalaislääkärin ystävä on raiskattu kahdesti Ugandassa.
Appelsin mainitsi ohimennen naiset, jotka ovat taistelleet uudistusten puolesta, mutta totesi, että mikään niistä ei olisi mennyt läpi ilman miehiä. Hänen maailmassaan miesten vuosisatainen ylivalta oli normaali olotila, joka päättyi, kun suomalaismiehet päättivät alkaa reiluiksi. Enää Suomessa ei Appelsinin mukaan ole suuria tasa-arvo-ongelmia.
Kyllä on. Suomen ongelmista pahimpia ovat naisiin kohdistuva väkivalta, epätasainen vastuu lapsista ja palkkaerot.
Siinä Appelsin on oikeassa, että Suomi on monta muuta maata tasa-arvoisempi. Eikä tarvitse edes verrata Ugandaan tai Saudi-Arabiaan, Saksakin käy. Kiitos tästä kuuluu tasa-arvon puolesta ja konservatismia vastaan taisteleville aktivisteille, poliitikoille, taiteilijoille ja juristeille, ei millekään yleiselle kansanluonteelle.
Naistenpäivänä puhutaan hienoista vanhoista saavutuksista: äänioikeudesta tai oikeudesta ehkäisyyn. Niitä pitää arvostaa, mutta työ tasa-arvon puolesta jatkuu. Tämänkin hallituksen aikana on otettu monta askelta: Isyysvapaa on pidentynyt roimasti, 18 päivästä 54:en. Raiskausten rangaistukset ovat kiristyneet ja seksin ostaminen ihmiskaupan uhrilta on tehty rangaistavaksi myös tuottamuksellisena. Tasa-arvoinen avioliittolaki on hyväksytty. Kiitos näistä muutoksista niille, jotka ovat niiden puolesta taistelleet!
Suomalaiselle feministille läheistä ja luontevaa on yrittää ratkaista tämän maan ongelmia. Se, että jossain muualla on huonommin, ei tarkoita, etteikö Suomesta pitäisi yrittää tehdä parempaa paikkaa elää.
Tweet