Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Flickr / Janne Käpylehto, Polttava kysymys (CC-BY-SA)
Vuosien urakka. Ilmastolakia on ajettu jo vuosia kymmenissä mielenosoituksissa. Kuva syyskuulta 2013.
25.2.2015 15.04
Eduskunta aloitti tänään ilmastolain käsittelyn. Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas) esitteli täysistunnon aluksi mietinnön, jossa esitetään lain hyväksymistä.
”Samalla asemoimme Suomen edistyksellisen ilmastopolitiikan tekijäksi. Tämä on erityisen tärkeää tänä vuonna, kun Pariisissa on saatava sovittua kunnianhimoinen ilmastosopimus", Korhonen sanoi.
Hän korosti, että ilmastolaki vahvistaa eduskunnan asemaa ilmastopolitiikassa ja parantaa sen läpinäkyvyyttä, pitkäjänteisyyttä ja ennustettavuutta. Siihen kirjataan myös aiemmin sovittu mutta lakiin kirjaamaton 80 prosentin päästövähennystavoite vuoteen 2050 mennessä.
Ilmastolaki on puitelaki, jolla ei ole suoria vaikutuksia yrityksiin, kansalaisiin tai maanviljelijöihin. Se vahvistaa ilmastopaneelin aseman tieteellisenä ja riippumattomana politiikkaa tukevana elimenä
Vihreiden kansanedustaja Johanna Sumuvuori muistutti, että lain taustalla on kansalaisyhteiskunnan pitkä ja näkyvä kampanja. Hän muistutti myös, että laki on ennustettavuuden paranemisen vuoksi hyvä myös talouden näkökulmasta.
”Haluan kiittää kaikkia eduskuntapuolueita, jotka kannattavat ilmastolain hyväksymistä”, Sumuvuori sanoi vihreiden puheenvuorossa.
Myös Ville Niinistö ja Oras Tynkkynen kiittelivät sitä, että hallitus on vienyt eteenpäin vihreille tärkeää lakihanketta.
Ilmastolain hyväksymisestä on määrä äänestää ensi viikolla. Ainoastaan perussuomalaiset esittävät lain hylkäämistä. Useissa tänään pidetyissä puheenvuoroissa tosin muistutettiin, että perussuomalaisetkin ovat hyväksyneet ilmastolakiin kirjattavia tavoitteita jo viime lokakuussa parlamentaarisessa energia- ja ilmastokomiteassa.
ilmastolaki 
Tweet