Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Onnen päivät

Iiro Törmä

Kari Aalto
Riffit selkäytimestä. Kari Aalto tarttui kuvaajan pyynnöstä bassoon PKN:n treenikämpällä Helsingin Konalassa.Iiro Törmä

Riffit selkäytimestä. Kari Aalto tarttui kuvaajan pyynnöstä bassoon PKN:n treenikämpällä Helsingin Konalassa.

19.2.2015 11.33

Noora Jussila

Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen laulaja ja sanoittaja Kari Aalto imi lapsena televisiosta kaiken amerikanrautoihin ja jenkkirokkiin liittyvän.

Kun Kari Aalto oli pieni ja kangasalalaisen asunnon televisiosta kajahti ilmoille Sunday Monday Happy Days, tiesivät Aallon veljet huutaa pikkuveljen paikalle. Onnen päivät oli Aallon ehdoton suosikkiohjelma. Fonziella oli kaikkea mitä miehellä pitääkin olla: autoja, naisia ja hyvää musiikkia.

”Innostuin pienenä täysin siitä meiningistä, että pitää ajaa amerikkalaisella autolla, kuunnella 1950–60-luvun rokkia, syödä hampurilaisia, juoda coca-colaa ja pelehtiä tyttöjen kanssa”, Aalto muistelee.

Avoautosäästä ei ole helmikuisena perjantaina tietoakaan. Helsingin Konalassa sijaitsevaa Lyhty ry:n päiväkeskusta piirittää lumi. Lyhty järjestää muun muassa päivätoimintaa kehitysvammaisille. Tavaramerkikseen muodostuneeseen Harley Davidson -nahkaliiviin pukeutunut Aalto johdattaa yhtyeensä, Pertti Kurikan Nimipäivien treenihuoneeseen.

Aalto on vuonna 2009 perustetun PKN:n laulaja ja sanoittaja. Yhtye on esiintynyt Suomessa kaikilla lavoilla, jotka punk-bändeille ovat tavoittelemisen arvoisia. Uuden vuoden aattona 2013 yhtye esimerkiksi lämmitteli HIM:iä Tavastialla.
Ulkomaitakin PKN on kiertänyt Yhdysvaltoja, Saksaa, Kanadaa ja Kosovoa myöten. Joulukuussa yhtye kiersi viikon Iso-Britanniaa.

Isoimman potin yhtye kuitenkin räjäytti ilmoittautuessaan tämän vuoden Euroviisujen karsintoihin. Sen jälkeen PKN:stä ovat kirjoittaneet sosiaalisen median ilmiöihin keskittynyt Buzzfeed-sivusto ja brittiläinen Independent-lehti. Saksan ja Venäjän televisiot haastattelivat yhtyettä ja amerikkaisen Dead Kennedys -bändin nettisivuille ilmestyi linkki PKN:stä kertovaan artikkeliin.

Suomen euroviisuedustaja ratkeaa helmikuun lopulla Ylen Uuden musiikin kilpailun finaalissa.

”Haluamme Itävaltaan edustamaan Suomea. Se on meille iso asia, sillä siinä katsotaan ovatko suomalainen yhteiskunta ja maailma valmiita siihen, että tämä meidän juttu menee pidemmälle”, Aalto sanoo.

Onnen päivien jälkeen televisiosta tuli sellaisia elokuvia kuin Grease, Easy Rider ja American Graffiti. Radiossa Beach Boys lauloi kesästä, autoista ja tytöistä. Aalto imi kaiken amerikanraudoista ja musiikista itseensä.

Kun teini-ikäisen Aallon perhe muutti Tampereelta Helsinkiin, alkoi Aalto pyöriä helsinkiläisillä auto- ja moottoripyöräkerhoilla, amerikanrautojen kokoontumisajoissa ja alan näyttelyissä.

”Se oli hauskaa ja sama meininki on jatkunut tähän päivään asti. Nykyään käyn tapanilalaisella moottoripyörätallilla. Olen ainoa jäsen, jolla ei ole omaa moottoripyörää tai autoa.”

Punkkia Aalto kuuli ensimmäisen kerran 1980-luvulla. Ramones, Sex Pistols, Pelle Miljoona ja punkilla aloittanut Eppu Normaali kolahtivat Aaltoon ja hän alkoi käydä rumputunneilla. Aalto soitti rumpuja pitkään, mutta läpimurto tapahtui vasta vuonna 2009, kun hän tarttui mikkiin PKN:ssä.

Nykyään Aalto tosin kuuntelee kaikkea muuta musiikkia folkista räppiin ja heviin, mutta ei punkkia. Viime jouluna lahjaksi saamallaan vinyylilevysoittimella hän pyörittää edelleen Greasen ja Onnen päivien soundtrackeja.

”Paremminkin olen rokkari kuin punkkari. Pyrin siihen, etten vapaa-ajalla kuuntele punkkia, koska teen sitä töissä.”

Aalto ei ole tottunut säästelemään sanojaan. Erityisesti laitosasuminen ja asuntolat saavat hänen sappensa kiehahtamaan. Kuun alussa Ylen A2-teemaillassa hän tiivisti näin ajatuksensa siitä, missä kehitysvammaisten tulisi asua:

”Ei ainakaan missään vitun laitoksessa tai vitun asuntolassa, vaan omassa kodissa.”

Aalto itse on asunut jo vuosia ryhmäkodissa Töölössä. Asuntolassa ovat syntyneet myös sanoitukset PKN:n hittibiisiin Kallioon:

”Mä en haluu asuu missään asuntolassa / Mä en haluu asuu missään laitoksessa / Mä haluan asua Kalliossa / Pommisuojassa rauhassa.”

Asuntola- ja laitosasuminen on myös pääsyy siihen, miksi Aalto vihaa politiikkaa ja poliitikkoja. Hänen mielestään vammaisilla pitäisi olla samat oikeudet ja mahdollisuudet kuin normaaleillakin ihmisillä, eikä näin ole.

Politiikka taas on ikuinen kiistakapula Aallon ja PKN:n basistin, samassa asuntolassa asuvan Sami Helteen välillä. Helle on avoimen keskustalainen ja puhuu mielellään politiikasta.

”Itse en tykkää puhua politiikasta, mutta punkissa sanoma nousee usein yhteiskunnasta. Meidänkin sanomamme tulee ilmi, kun mä sanoitan, että mä vihaan tätä maail-maa, päättäjä on pettäjä ja miksei kukaan ymmärrä.”

Sitten yllättäen Aalto tunnustaa pitävänsä vihreistä ja etenkin Pekka Saurista, jota Aalto on haastatellut Bassoradion ohjelmaansa.

Yölinjasta tykkäsin ja sitä tuli aikoinaan kuunneltua aika paljon. Se oli hyvin terapeuttista. Studioon soittaneilla ihmisillä oli Saurille paljon asiaa.”

Myös Aallon kihlattu asuu asuntolassa, muttei samassa kuin Aalto. Naissuhteita Aalto kertoo harrastaneensa riittämiin. Viisi vuotta sitten hän asettui aloilleen ja kihlasi Sirkan. Kihlajaiset taltioitiin myös vuonna 2012 ensi-iltansa saaneeseen Kovasikajuttu-dokumenttiin.

”Parisuhteessa on tärkeää, että välittää toisesta ja on kahdenkeskistä aikaa ilman, että kukaan on tiellä pyörimässä”, Aalto sanoo.

Vaikka PKN:n keikoilla käy paljon naispuolisia faneja, joille pitää ”kirjoittaa nimmareita joka paikkaan”, pitää Aalto välit muihin naisiin kaveritasolla. Baarijuttelijoita on yhtyeen suosion kasvettua ollut riittämiin. Useimmiten Aalto jaksaa jutella takaisin, mutta välillä jatkuvat kyselyt bändistä kyllästyttävät.

”Silloin sanon, etten nyt jaksa vastata mitään. Kun se on sitä samaa aina, enkä jaksa aina puhua bändistä.”

Aalto uskoo julkisuuden vaikuttaneen myös siihen, ettei hänelle huudella tai nimitellä enää. Toisin oli nuorena.

”Haukuttiin, että olet vammainen, etkä osaa mitään. Vammainen. Vihaan sitä sanaa. Mielestäni olisi paljon oikeudenmukaisempaa puhua epänormaaleista ihmisistä, eikä kehitysvammaisista.”

Viime vuoden marraskuussa nousi pienoinen kohu, kun taksikuski kieltäytyi ottamasta Aaltoa kyytiinsä Senaatintorilla. Tapaus tallentui sattumalta Aallon mukana olleen Bassoradion toimittajan Tuomas Tuomi-Nikulan kameralle. Video julkaistiin molempien iltapäivälehtien nettisivuilla.

”Moni tuttavani oli hämmästynyt ja moottoripyöräporukoissa oltiin vihaisiakin sille kuskille. Minusta se oli lähinnä kummallista ja poikkeustapaus. Ei sellaista tapahdu usein. Juuri eilen soitin yhdelle kaverilleni joka on taksikuski. Olen tutustunut häneen baarissa Kalliossa ja hän on punkkari.”

Bassoradion toimittaja oli Aallon mukana, koska PKN:n lisäksi Aaltoa työllistävät kaikenlaiset media-alan työt. Aalto juontaa Bassoradion kanssa toteutettavaa Isäntänä Kari Aalto -talkshow’ta, johon hän on haastatellut esimerkiksi näyttelijä Krista Kososta ja mediapersoona Jone Nikulaa. Talkshow’n uudet jaksot alkavat helmikuun lopulla.

”Haastatteleminen on hauskaa. Mä oon aina ollut sosiaalinen ja tullut ihmisten kanssa hyvin toimeen”, Aalto sanoo.

38-vuotiaana Aalto on suositun punk-yhtyeen laulaja, yhtyeellä on paljon naispuolisia faneja ja vapaa-ajallaan hän puuhastelee moottoripyörien ja autojen parissa.

”Joo ei se kovin kaukana niistä lapsuuden mielikuvista ole”, Aalto sanoo ja virnistää leveästi.

Kari Aalto

  • Syntynyt 1976 Tampereella. Asunut teini-ikäisestä asti Helsingissä.
  • Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen laulaja ja sanoittaja, Bassoradion Isäntänä Kari Aalto -talkshow’n juontaja.
  • Vapaa-ajallaan viihtyy Helsingin Kalliossa ja kiertää auto- ja moottoripyöränäyttelyitä ja kokoontumisajoja.




Viite