Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Ei sapelinkalistelulle. Johanna Sumuvuori uskoo kansainväliseen yhteistyöhön enemmän kuin varustautumiseen. Hän nousee eduskuntaan Anni Sinnemäen tilalle 15.1.
12.1.2015 8.16
Onneksi olkoon, Johanna Sumuvuori: nouset torstaina varasijalta eduskuntaan, kun Anni Sinnemäestä tulee Helsingin apulaiskaupunginjohtaja.
Kiitos! Ehkä järjestän kunnon juhlat, kun saan valtakirjan.
Olet ulkopolitiikan tutkija. Ovatko kansainväliset sopimukset nyt ulkona ja voimapolitiikka palannut?
Sapelinkalistelu on tullut takaisin puheisiin. Itse en halua heittää yhtään enempää kierroksia siihen myllyyn. Uskon edelleen, että rauhanpolitiikalla saadaan kestävämpiä tuloksia kuin sillä, että kovennetaan kielenkäyttöä ja varustaudutaan.
Mitä kansainväliset yhteisöt voivat tehdä rauhan edistämiseksi?
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on noussut uuteen renessanssiin lähialueen kriisin johdosta. Se on ehkä ainoa järjestö, joka on tosissaan pyrkinyt tarkkailemaan tilannetta ja vaikuttamaan Ukrainassa. Venäjä on Etyjissä mukana. Siviilikriisinhallinta on aina ensisijainen vaihtoehto tällaisissa tilanteissa.
Vihreät ei halunnut vielä sitoutua Suomen puolustusmäärärahojen nostoon, toisin kuin suurin osa puolueista parlamentaarisessa työryhmässä. Oliko päätös oikea?
Oli, koska nyt käydään vaalit. Oli hyvä, ettei vihreät halunnut sitoa seuraavan hallituksen käsiä tässä vaiheessa.
Olit kansanedustajana 2006–2011. Mitä olet tehnyt sen jälkeen?
Olin yhden lukuvuoden Oxfordissa vierailevana jatko-opiskelijana. Viime kesänä ehdin olla kolme kuukautta kehitysministeri Pekka Haaviston erityisavustajana. Nyt olen pääsihteerin sijaisena kansalaisjärjestöjen konfliktinehkäisyverkostossa.
Mitä olet oppinut pätkätöistä?
Poliitikon työt ovat aina pätkätöitä. Osa-aikaiset ja määräaikaiset työt ylipäänsä ovat tulleet jäädäkseen, ja niitä varten tarvitaan sosiaaliturvan ja palkan yhdistämisen muotoja. Toivon, että perustulo saa tulta alleen vaaleissa.
Sinut tunnetaan innokkaana lukijana. Anna kirjavinkki.
Olin tosi iloinen, kun Jussi Valtonen voitti Finlandian. He eivät tiedä mitä tekevät on tarkkanäköistä aikalaiskritiikkiä, jossa on hienosti yhdistetty henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia teemoja. Jani Saxellin Sotilasrajan unet, joka kertoo Balkanin historiasta ja Jugoslavian hajoamissodista, taas opettaa lähihistorian tajua.
Tweet