Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
tasa-arvo voitti. Tuhannet mielenosoittajat juhlivat kaksi viikkoa sitten, kun eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain ensimmäisessä käsittelyssä. Päätös sinetöitiin toisessa käsittelyssä tänään perjantaina.
12.12.2014 13.57
Eduskunta sinetöi tänään perjantaina tasa-arvoisen avioliittolain toisessa ja viimeisessä käsittelyssä. 101 edustajaa kannatti muutosta ja 90 vastusti sitä. Yksi edustaja äänesti tyhjää ja seitsemän oli poissa.
Tänään äänestettiin myös lausumaehdotuksista. Jani Toivola (vihr) ehdotti, että hallitus ryhtyy viipymättä valmistelemaan tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämiä muutoksia muihin lakeihin, kuten isyyslakiin ja nimilakiin, ja antaa niistä esityksen eduskunnalle ensi vuoden loppuun mennessä. Ponsi hyväksyttiin äänin 104-46.
Kristillisdemokraattien Jouko Jääskeläinen esitti, että "avioliittolainsäädäntöä uudistettaessa perheen ulkopuolisessa eli vieraslapsiadoptiossa turvataan lapselle oikeus isään ja äitiin, jollei nykyisiä käytäntöjä noudattaen ole lapsen edun kannalta painavia syitä sijoittaa häntä yhden vanhemman perheeseen." Ponsi hylättiin äänin 97-91.
Edellisen kerran Tahdon 2013 -kansalaisaloitteesta äänestettin kaksi viikkoa sitten. Silloin eduskunta hyväksyi aloitteen äänin 105-92.
Lakimuutos oli välissä suuren valiokunnan käsittelyssä, jossa se hyväksyttiin äänin 17-8.
Tämän päivän äänestyksestä olivat poissa mm. aloitetta kannattavat Oras Tynkkynen (vihr), Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja Christina Gestrin (rkp), jotka olivat Liman ilmastokokouksessa.
Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat ovat antaneet ymmärtää, että seuraava hallitus voi vielä kaataa hankkeen. Käytännössä se vaatisi uuden lakiesityksen.
Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Maija-Leena Paavolan mukaan seuraavalla hallituksella on paineet toimia eduskunnan päätöksen mukaisesti, mutta hallitus voi silti jättää esimerkiksi lainsäädäntökiireisiin vedoten muiden lakien muutokset tekemättä. Tämä ei kuitenkaan vaikuttaisi tasa-arvoisen avioliittolain voimaantuloon.
”Lainsäädäntö jäisi ristiriitaiseksi, mikä olisi huono asia”, Paavola toteaa.
Seuraava eduskunta voi kaataa tasa-arvoisen avioliittolain samalla tavalla kuin kaikki muutkin lait: säätämällä uuden lain.
”Se vaatisi hallitukselta uuden esityksen, jossa ehdotetaan, että laki kumotaan”, Paavola toteaa.
Tahdon2013  tasa-arvoinen avioliittolaki 
Tweet