Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Puheenjohtajat. Ruotsin ympäristöpuolueen puheenjohtajat Åsa Romson ja Gustav Fridolin luotsaavat puolueen myös maaliskuun vaaleihin.
11.12.2014 11.20
Ruotsin ympäristöpuolueella on ollut rankka syksy. Syyskuun eduskuntavaalien jälkeen vihreiden sisarpuolue pääsi ensimmäistä kertaa hallitusvastuuseen.
Pian puolue oli lehdistön hampaissa: uutta kulttuuriministeriä Alice Bah Kuhnkea syytettiin osaamattomuudesta ja asuntoministeri Mehmet Kaplania islamistien tukemisesta. Puheenjohtaja Åsa Romson taas oli maalannut veneensä pohjaa myrkyllisellä värillä.
Viime viikolla koko sosialidemokraattien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallitus kaatui, kun ruotsidemokraatit tukivat porvariopposition budjettia.
Ruotsissa pidetään uudet vaalit maaliskuussa. Sosialidemokraatit ja ympäristöpuolue aloittavat vaalikampanjan itsenäisinä puolueina, joilla on yhteinen budjettiehdotus. Ympäristöpuolueen puoluesihteerin Anders Wallnerin mukaan tavoitteena on saada tukevampi kannatus nykyiselle hallitukselle ja tehdä yhteistyötä useampien puolueiden kanssa.
Wallner miettii hetken, kun häneltä kysyy, mitä ympäristöpuolue on oppinut tänä syksynä.
”Poliittinen tilanne ja kulttuuri voivat muuttua uskomattoman nopeasti. Luulen, että monet tuntevat itsensä voimattomaksi, kun 13 prosenttia äänistä saanut puolue (ruotsidemokraatit) lamauttaa koko maan. Olemme myös oppineet, miten uskomattoman kova paine uusiin ministereihin kohdistuu.”
Monet peräänkuuluttavat Ruotsissa blokkipolitiikan hajottamista, jotta ruotsidemokraatit ei taas pääsisi vaa'ankieliasemaan.
Myös ympäristöpuolue on valmis päästämään hallitukseen porvaripuolueita. Moni porvari ja demarikin tosin on sitä mieltä, että ympäristöpuoluetta ei kuviossa tarvita.
Puoluetta syytetään ”kasvulle vihamieliseksi”. Se sai hallituksessa läpi muun muassa vaatimuksensa Tukholmassa sijaitsevan Bromman lentokentän lakkauttamisesta ja 50 000 asunnon rakentamisesta alueelle. Hallitus pysäytti myös Tukholman uuden ohitustien suunnittelun. Puolueen pudottamista hallituksesta ovat ehdottaneet esimerkiksi maan suurimmat sanomalehdet Dagens Nyheter ja Svenska Dagbladet.
Wallner ei tunnista ajatusta ympäristöpuolueesta hankalana hallituskumppanina.
”Vähän aikaa sitten monet porvarit kehuivat meitä, kun teimme porvarihallituksen kanssa sovun maahanmuuttopolitiikasta. Kunnissa ja maakunnissa teemme yhteistyötä kaikkien muiden puolueiden paitsi ruotsidemokraattien kanssa.”
miljöpartiet  ympäristöpuolue  Ruotsi  ruotsidemokraatit 
Tweet