Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
27.11.2014 14.57
Vihreiden ja kokoomuksen vaaliliitto ei toteudu Satakunnassa. Kokoomuksen piirikokous hylkäsi torstai-iltana esityksen eduskuntavaalien teknisestä vaaliliitosta äänin 42-26.
Vaaliliittokaavailu ehti jo aiheuttaa voimakasta keskustelua ja arvosteluakin myös vihreiden parissa. Vaaliliitot ovat kuitenkin olleet varsin tavanomainen työkalu vaaleissa aina viimeisiä eduskuntavaaleja myöten.
Vuosien 2003 ja 2007 eduskuntavaaleissa Suomessa oli parisenkymmentä vaaliliittoa. 2011 niitä solmittiin 15. Kaikissa sotienjälkeisissä vaaleissa on ollut vähintään 10 vaaliliittoa, vuonna 1999 niitä oli peräti 48.
”Liittoja on perinteisesti kolmea tyyppiä. Ensimmäisessä joko kokoomus tai keskusta liittoutuu jonkun pienemmän porvaripuolueen kanssa. Toisessa vasemmistoliitto tai historiallisesti skdl liittoutuu pienen vasemmistopuolueen kanssa. Kolmas taas on useiden pienpuolueiden välinen liitto”, vaaliliittoja tutkinut emeritusprofessori Heikki Paloheimo listaa.
”Pienpuolueiden liitot voivat olla aatteellisesti uskomattoman kirjavia. Näillä puolueilla ei ole ensimmäistäkään kansanedustajaa, ja tavoitteena on saada edes yksi ehdokas läpi.”
Sosiaalidemokraateilla on eduskuntavaaleissa ollut pitkään linja, etteivät he mene vaaliliittoihin, Paloheimo kertoo.
”Kunnallisvaaleissa pienillä maaseutupaikkakunnilla liittoutumisstrategia on ihan erilainen. Yli kahdessasadassa kunnassa ollaan muutenkin keskustapuolue vastaan muut.”
Vaaliliittoja perustellaan sillä, että ne parantavat vaalitavan suhteellisuutta erityisesti pienillä paikkakunnilla, joissa piiloäänikynnys on korkea.
”Nykyään vaaliliitot nähdään käyttökelpoisena välineenä erityisesti pienille puolueille. Jos vaalijärjestelmää muutetaan niin, että suhteellisuus toteutuu paremmin, vaaliliitoista voisi samalla luopua”, Paloheimo sanoo.
”Äänestäjän kannaltahan vaaliliitot ovat ongelmallinen juttu, kun ei tiedä minne äänet lopulta menevät. Tuskin vuonna 2005 kristilliset äänestäjät Pirkanmaalla halusivat nostaa Kirjavan puolueen Veltto Virtasen eduskuntaan, mutta niin kävi.”
Tutkimusten mukaan pienten puolueiden äänestäjät hyväksyvät liitot innokkaammin kuin suuria puolueita lähellä olevat. Sitä, voiko äänestäjille vastenmielinen liitto viedä puolueelta kokonaisuudessa ääniä, ei ole tutkittu.
Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen kertoo, että muista vaaliliitoista ei nyt neuvotella.
”Lapissa kävimme keskusteluja vasemmistoliiton kanssa, mutta Lapin vasemmistoliitto päätti hylätä ajatuksen.”
Juttu on päivitetty versio paperilehden jutusta. Lehden mennessä painoon ei Satakunnan vaaliliiton kariutuminen ei ollut vielä tiedossa.
eduskuntavaalit  Vihreät  kokoomus 
Tweet