Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Visioita vihreäksi tulevaisuudeksi

4.11.2014

Ville Niinistö

Käyttäjän Ville Niinistö kuva
Kirjoittaja on vihreä kansanedustaja ja vihreiden puheenjohtaja.

Vihreiden oppositiotaival on kestänyt runsaan kuukauden. Alku on ollut myrskyisä. Eduskunnan käsiteltäväksi on tuotu Fennovoiman ydinvoimalupa, soidensuojeluohjelmaa on vesitetty, sote-ratkaisua hidastettu ja hallituksen talouspolitiikasta kiistelty.

Vihreitä tarvitaan ja vihreälle ratkaisukeskeiselle politiikalle on kysyntää. Suomen talouden pitää uudistua fiksusti. Julkisen sektorin koon päivittely vie keskustelun sivuraiteelle. Vastakkainasettelua julkisen sektorin ja elinkeinoelämän välille ei tarvita: edistyksellinen julkinen sektori luo myös kasvua elinkeinoille.

Korjausliikkeitä tarvitaan alhaiseen työllisyysasteeseen, työmarkkinoiden vetoon ja talouskasvun vauhdittamiseen. Esimerkiksi pk-yrittäjien ja palvelualan mahdollisuuksia työllistää pitää helpottaa ja sääntelyä yksinkertaistaa. Talousasiantuntijoiden ajatusten mukaisesti edellytämme päätöksiä, joilla helpotetaan työelämään pääsyä, luodaan julkisella investointielvytyksellä talouskasvua ja korjataan kestävyysvajetta.

Vihreä talous tukee ihmisten hyvinvointia ja ympäristön kestävää käyttöä. Hyvinvointiyhteiskuntaa on uudistettava, jotta voimme pelastaa sen. Julkisesta sektorista voidaan tehdä edelläkävijyyteen kannustava, eikä leikata sitä itsetarkoituksellisesti.

Uudistusta voidaan tehdä kokoomuksen oikeistolaisen markkinallistamisen ja ihmisten oikeuksia rajoittavien ratkaisujen sekä vihreiden ajamien kannustavien hyvinvointiyhteiskuntaa ja sen palveluita puolustavien keinojen välillä.

Työllisyys, talous ja ympäristö tarvitsevat energiamurrosta. Kotimaista uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkuutta pitää lisätä ja unohtaa ulkomaisesti omistettu vanha ja kallis ydinvoima.

Suomen pitää edistää rivakasti bio-, tuuli- ja aurinkovoiman pientuotantoa, älykkäitä sähköverkkoja ja liikenteen sähköistämistä. Näillä päätöksillä aukeavat mahdollisuudet vientiratkaisuille, joilla on maail­malla kysyntää. Ilman vahvaa kotikenttää ei vienti kasva.

Toinen murros tehdään älykkäissä ratkaisuissa. Digitalisaation, automaation ja robotiikan yhteiskuntaa uudistavien ratkaisujen tutkimukseen pitää satsata, ja uutta teknologiaa ottaa käyttöön suunnitelmallisesti. Sähköiset palvelut voivat parhaimmillaan olla kunnille ja palveluntuottajille kustannustehokkaita ja fiksuja ratkaisuja ja käyttäjille asiointia helpottavia työkaluja.

Lopuksi otetaan käyttöön perustulo. On ollut ilahduttavaa kuulla syksyn aikana avauksia perustulosta yli puoluerajojen. Todellinen uudistus tehdään, kun vaihdetaan sosiaaliturvan tilkkutäkki eheään turvaverkkoon ihmisen hyväksi.





Viite