Naan-leipä
3.4.2008 13.29
Saara Törmä
Naan-leivät onnistuvat, jos uunissasi on grillivastus. Useimmissa uuneissa sellainen on, jopa minun uunissani, joka on tolkuttoman vanha. Grilli on merkitty nappuloihin laatikolla, jonka yläreunassa on siksakkia.
8 itämaista leipää
- 1 dl maitoa tai kasvismaitoa
- 1/4 pakettia hiivaa tai 1/2 pussia kuivahiivaa
- 1/2 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl voita tai margariinia taikinaan
- 1 dl maustamatonta jogurttia tai soijajogurttia
- 2 rkl voita tai margariinia voiteluun
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, suola ja sokeri.
- Mittaa toiseen kulhoon jauhot ja voi tai margariini. Nypi rasva jauhoihin.
- Kaada joukkoon hiivamaito ja jogurtti. Vaivaa taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa kulhon reunoista. Taikinan pitää jäädä melko löysäksi
- Peitä kulho liinalla ja jätä taikina kohoamaan pariksi tunniksi. Välissä voit tehdä intialaista ruokaa.
- Kun taikina on kohonnut, jaa se kahdeksaan osaan. Pyöritä osat palloiksi ja painele ne sitten kostutetuin käsin littaniksi, halkaisijaltaan noin 15-senttisiksi lätyiksi suoraan leivinpaperille. Yhdelle pellille mahtuu neljä leipää. Peitä leivät liinalla.
- Jos ruokakin on jo valmista, laita grillivastus kuumenemaan. Se tarkoittaa, että uunin yläosa kuumenee todella kuumaksi. Jos vastusta ei ole, lämmitä uuni niin kuumaksi kuin sen saa.
- Kun uuni on kuuma, voitele pellillinen naan-leipiä vedellä ja iske pelti uunin ylätasolle. Jää vahtiin uunin viereen. Jos grillivastus on tehokas, naan-leivät paistuvat minuutissa.
- Kun paistuvissa leivissä on ruskeita pilkkuja, käännä ne, voitele toiset puoletkin nopeasti vedellä ja paista vielä hetki.
- Voitele valmiit leivät margariinilla ja pane pinoon liinan alle odottamaan. Paista toinenkin pellillinen. Tarjoile leivät kuumina hetimmiten. Jos leivät ehtivät jäähtyä, voit lämmittää niitä uudelleen uunissa.