Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aamiaissämpylät

3.4.2008 13.27

Saara Törmä

Kun aamuksi ei näytä olevan ruokaa tai jos muuten vain on syytä juhlaan, tee jääkaappiin tilaa yhden hyllyn verran. Mittaa, mahtuuko hyllylle uunipelti. Jos ei mahdu, mittaile, mahtuisiko kaappiin joku muu vastaava alusta, esimerkiksi leikkuulauta.

Kymmenen sämpylää aamuksi illalla

  • 1/4 pakettia hiivaa tai 1/2 pussia kuivahiivaa
  • 3 dl kylmää maitoa, kasvismaitoa tai vettä
  • 1 rkl öljyä
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl hunajaa tai siirappia
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 6 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
  1. Murenna hiiva tai kaada kuivahiiva kulhoon. Lisää joukkoon kylmä maito tai vesi.
  2. Lisää öljy, suola, hunaja tai siirappi sekä kaurahiutaleet.
  3. Lisää hiivaleipävehnäjauhoja vähitellen. Kun olet lisännyt kaikki jauhot, öljyä kätesi ja puristele ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Taikina jää löysäksi, kuten on tarkoituskin.
  4. Ripottele pöydälle vehnäjauhoja ja kumoa taikina kulhosta. Leikkaa taikina kymmeneen osaan. Kostuta kätesi vedellä ja pyöritä palat palloiksi.
  5. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle pellille tai leikkuulaudalle. Ripottele sämpylöiden pintaan runsaasti jauhoja. Peitä sämpylät liinalla ja nosta ne jääkaappiin. Sulje jääkaappi ja mene nukkumaan.
  6. Ota aamulla sämpylät kaapista pöydälle kohoamaan siksi aikaa, kun uuni kuumenee 250 asteeseen. Paista sämpylöitä 10–15 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä. Veteen tai soijamaitoon tehdyt sämpylät eivät ruskistu yhtä paljon kuin maitoon tehdyt. Älä paista niitä liian kauan.




Viite