Lauran suolainen piirakka
3.4.2008 13.23
Saara Törmä
Toiselta nimeltään tämä herkku on roskapiirakka, sillä sen tekoon voi käyttää melkein mitä tahansa. Tärkeintä on, että täytteessä on perunaa.
Täyte
- 2 isoa sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- öljyä paistamiseen
- 2 1/2 dl karkeaksi raastettua perunaa
- 2 1/2 dl karkeaksi raastettua porkkanaa
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl rouhittua mustapippuria
- 2 tl kuivattua rakuunaa
- 1 tl kuivattua persiljaa
- 4 rkl soijakastiketta
- (desi juustoraastetta)
Pohja
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1/2 tl paprikajauhetta
- vajaa 1/2 tl suolaa
- 100 g voita tai margariinia
- 3 rkl kylmää vettä
- Tee ensin täyte. Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna pannulla loraus öljyä ja paista siinä sipuleita ja valkosipuleita, kunnes ne ovat pehmenneet.
- Raasta noin 3 raakaa perunaa ja noin 2 raakaa porkkanaa raastimen isolla terällä, jotta saat tulokseksi 2 1/2 dl desiä molempia raasteita. Porkkana ei ole välttämätön, mutta peruna on, sillä se sitoo koko täytteen kasaan. Jos porkkanaa ei ole, voit raastaa perunaa tuplamäärän.
- Sekoita kulhossa paistetut sipulit, porkkana- ja perunaraaste, suola, pippuri, rakuuna, persilja ja soijakastike. Jos kaapista sattuu löytymään juustoa, raasta ihmeessä sitä joukkoon.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja tee pohjataikina. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, paprikajauhe, suola ja margariini murusiksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.
- Voitele piirakkavuoka ja heitä vuokaan kourallinen jauhoja. Pyöritä vuokaa ja kopista ylimääräinen jauho pois.
- Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä pyöreäksi. Nosta levy vuokaan ja varmista, että taikina nousee reunoille. Kaada täyte pohjan päälle ja painele se tiiviiksi.
- Paista luomusta uunissa noin tunti. Anna piirakan jäähtyä haaleaksi ennen leikkaamista.