Sipulipiirakka
3.4.2008 12.02
Saara Törmä
Jos rahat ovat tiukalla ja vieraat tulossa, tee sipulipiirakkaa.
Uunipellillinen
Pohja
- paketti valmista voi- tai lehtitaikinaa
tai
- 4 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl sokeria
- 150 g voita tai margariinia
- 1/2 dl öljyä
- 3/4 dl kylmää vettä
Täyte
- 600 g sipuleita
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 rkl öljyä
- 1 rkl vehnäjauhoa
- 1 kasvisliemikuutio
- 1/2 tl timjamia
- 1/4 tl rouhittua mustapippuria
- 1/4 dl valko- tai punaviiniä
- 1/4 dl sulatettua voita tai margariinia
- suolaa
- Jos teet itse taikinan: Mittaa kulhoon jauhot, suola, sokeri ja rasva. Nypi ainekset sormin murumaiseksi. Sekoita joukkoon vesi ja öljy. Purista taikina palloksi ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
- Leikkaa sipulit suikaleiksi ja hienonna valkosipulit. Kuumenna öljyä pannussa ja ruskista siinä sipuleita kunnes ne ovat pehmeitä ja saaneet vähän väriä.
- Lisää joukkoon vehnäjauho, murustettu kasvisliemikuutio, timjami, mustapippuria sekä loraus viiniä ja sulaa rasvaa. Kypsennä hetki, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
- Kauli voitaikina. Taita kaulittu levy kolmin kerroin, kaulitse jälleen ja taittele taas kolmin kerroin. Toista muutamia kertoja. Kauli taikina lopuksi pitkänomaiseksi levyksi ja leikkaa se kahdeksi saman kokoiseksi kappaleeksi.
- Siirrä toinen levyistä uuninpellille leivinpaperin päälle. Kaada täyte levylle, tasoita.
- Nosta toinen levy päälle. Painele reunat tiiviisti yhteen, sivele piirakka vedellä ja tee pintaan reikiä haarukalla.
- Paista piirakkaa ensin 225 asteessa noin 15 minuuttia ja sitten 175 asteessa noin 20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoilua.