Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sipulipiirakka

3.4.2008 12.02

Saara Törmä

Jos rahat ovat tiukalla ja vieraat tulossa, tee sipulipiirakkaa.

Uunipellillinen

Pohja

  • paketti valmista voi- tai lehtitaikinaa

tai

  • 4 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl sokeria
  • 150 g voita tai margariinia
  • 1/2 dl öljyä
  • 3/4 dl kylmää vettä

Täyte

  • 600 g sipuleita
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1/2 tl timjamia
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria
  • 1/4 dl valko- tai punaviiniä
  • 1/4 dl sulatettua voita tai margariinia
  • suolaa
  1. Jos teet itse taikinan: Mittaa kulhoon jauhot, suola, sokeri ja rasva. Nypi ainekset sormin murumaiseksi. Sekoita joukkoon vesi ja öljy. Purista taikina palloksi ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
  2. Leikkaa sipulit suikaleiksi ja hienonna valkosipulit. Kuumenna öljyä pannussa ja ruskista siinä sipuleita kunnes ne ovat pehmeitä ja saaneet vähän väriä.
  3. Lisää joukkoon vehnäjauho, murustettu kasvisliemikuutio, timjami, mustapippuria sekä loraus viiniä ja sulaa rasvaa. Kypsennä hetki, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
  4. Kauli voitaikina. Taita kaulittu levy kolmin kerroin, kaulitse jälleen ja taittele taas kolmin kerroin. Toista muutamia kertoja. Kauli taikina lopuksi pitkänomaiseksi levyksi ja leikkaa se kahdeksi saman kokoiseksi kappaleeksi.
  5. Siirrä toinen levyistä uuninpellille leivinpaperin päälle. Kaada täyte levylle, tasoita.
  6. Nosta toinen levy päälle. Painele reunat tiiviisti yhteen, sivele piirakka vedellä ja tee pintaan reikiä haarukalla.
  7. Paista piirakkaa ensin 225 asteessa noin 15 minuuttia ja sitten 175 asteessa noin 20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoilua.




Viite