Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ilmastolaki eduskunnan kouriin – tunnelma lämpeni heti

11.6.2014 11.30

Jukka Vahti

Pitkään odotettu ja kolme vuotta valmisteltu hallituksen esitys kansalliseksi ilmastolaiksi oli eilen tiistaina eduskunnan lähetekeskustelussa.

Laki koskee päästökaupan ulkopuolisia sektoreja, kuten liikennettä, maataloutta ja asumista, jotka aiheuttavat yli puolet Suomen kokonaispäästöistä.

”Laki asettaa selkeän päämäärän ilmastopolitiikalle yli hallituskausien ja osoittaa, että Suomi aikoo olla ilmastopolitiikan edelläkävijä”, ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) totesi esittelypuheenvuorossaan.

Lakiesityksessä kirjataan laiksi jo aiemmin asetettu tavoite päästöjen vähentämisestä 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Ilmastolain valmstelun saaminen hallitusohjelmaan oli yksi vihreiden keskeisistä tavoitteista hallitusneuvotteluissa.

Useimmat nykyisten hallituspuolueiden kansanedustajien puheenvuorot tukivat lakiesitystä oppositiopuolueiden arvostellessa esitystä roolinsa mukaisesti. Keskustelu erityisesti keskustan Mauri Pekkarisen ja lain valmistelusta vastanneen Niinistön välillä kävi ajoittain kiihkeänä.

Myös yleisemmin Suomen ilmastopolitiikkaan kriittisesti suhtautuvia puheenvuoroja kuultiin. Oppositiopuolueista esimerkiksi perussuomalaisten Reijo Tossavainen totesi, että miljoonien vuosien aikana maapallon ilmasto on muuttunut välillä rajustikin, eikä ihminen ole yksin aiheuttanut muutosta.

Tämän vuoksi myöskään Suomen ilmastotoimilla ei hänen mukaansa ole maailman mittaluokassa "juuri minkäänlaista" merkitystä.

Hallituksesta oppositioon hypänneen vasemmistoliiton kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen arvosteli lakiesitystä pannukakuksi, vaikka hänen oma puolueensa ei osoittanut lain valmistelussa erityistä mielenkiintoa hanketta kohtaan.

"Ehkä tekin tietäisitte enemmän lakiesityksen valmistelusta ja olisitte voinut vaikuttaa siihen enemmän, jos teidän ministerinne, silloin kun olitte vielä hallituksessa, olisi joskus osallistunut ministerityöryhmän kokouksiin", Ville Niinistö vastasi arvosteluun ja toivotti vasemmistoliiton tiukennusehdotukset tervetulleiksi lain eduskuntakäsittelyssä.

Ilmastolakiesitys lähtee seuraavaksi käsiteltäväksi ympäristövaliokuntaan, jolle perustuslaki-, liikenne- ja viestintä-, maa- ja metsätalous- ja talousvaliokunta antavat lausuntonsa.

Isoin uhka historiallisen lain läpimenolle olisivat hallituksen hajoamista mahdollisesti seuraavat ennenaikaiset eduskuntavaalit, joiden myötä eduskunnan käsittelyssä olevat lakiesitykset raukeaisivat.

Helsingin Sanomien eilen tiistaina julkaiseman gallupin perusteella selvä enemmistö suomalaisista kuitenkin vastustaan ennenaikaisia vaaleja.

Juttua on päivitetty klo 16 Reijo Tossavaisen näkemyksiä täsmentämällä.

ilmastolaki  eduskunta 




Viite