Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Ilmatieteen laitoksen Ilmastokatsaus 2/2014 (Trenberth ja Fasullo 2013)
Selitys? Alemmassa graafissa näkyvät El Niñon ja La Niñan vaihtelut voivat lähes täysin selittää vuosittaiset poikkeamat keskimääräiseltä lämpenemissuoralta.
11.6.2014 11.06
El Niño -sääilmiö voi tehdä tänä vuonna kuuman paluun. El Niño muuttaa meriveden pintalämpötilaa päiväntasaajalla, millä on maailmanlaajuisia vaikutuksia.
Neljästä globaalisti kuumimmasta vuodesta kolme on ollut El Niño (suom. poika) -vuosia. Vuosina 1997–1998 koettiin poikkeuksellisen voimakas El Niño -ilmiö, joka vapautti Tyynestämerestä niin paljon lämpöä, että maapallon keskilämpötila nousi poikkeuksellisen korkeaksi.
Tämän vuosisadan neljä El Niñoa ovat olleet selvästi vuotta 1998 heikompia, mutta on arvioitu, että seuraava voimakas El Niño voi rikkoa globaalit lämpötilaennätykset.
Tänä keväänä on ollut alustavia merkkejä siitä, että tällainen vuosi saattaa olla lähellä.
”Meriveden korkeus ja lämpötilat ovat Tyynellämerellä samankaltaiset kuin keväällä 1997. Silloin ne ennakoivat voimakasta El Niñoa”, Nasan ilmastotutkija Bill Patzert sanoi viime viikolla South China Morning Post -lehdelle.
Myös Yhdysvaltain ilmatieteen laitoksen NOAA:n tutkija Klaus Wolter on havainnut yhtäläisyyksiä nykytilanteen ja historian voimakkaimman El Niñon välillä.
”El Niño tuli ja meni kesällä 2012, mutta en usko sen olevan tällä kertaa yhtä lyhytikäinen”, hän toteaa. Wolter muistuttaa, ettei ilmiön lopullista voimakkuutta voi vielä arvioida. Voimakkaan El Niñon todennäköisyydeksi hän arvioi 60 prosenttia. Myös esimerkiksi Australian ja Japanin ilmatieteen laitosten arvioissa on päädytty samansuuntaisiin todennäköisyyksiin.
El Niño ei välttämättä ehdi lämmittää tätä vuotta ennätykseen, mutta seuraavasta vuodesta voi tulla globaalisti hyvin kuuma.
Verkkomedia Slate ehti jo viime viikolla julistaa uuden El Niñon alkaneeksi, sillä ilmiön seurannassa käytettävillä merialueilla pintaveden lämpötila on jo noussut 0,5 astetta normaalin yläpuolelle. Tosin ilmiö lasketaan virallisesti El Niñoksi, kun lämpötila on ollut rajan yläpuolella vähintään kuuden kuukauden ajan.
Australian meteorologian laitos myös muistuttaa, ettei lämpötilojen nousu ole vielä heijastunut pasaatituuliin, joiden laantuminen on yksi El Niñon kriteeri. Toisaalta toukokuu oli Australiassa poikkeuksellisen kuuma ja kuiva, mikä on tyypillinen El Niñon seuraus.
El Niño esiintyy noin neljän vuoden välein ja kestää noin vuoden. Tutkijoilla ei ole vielä selvää käsitystä, miten ilmaston lämpeneminen vaikuttaa rytmiin.
”Osa ilmastomalleista viittaa siihen, että Tyynimeri viihtyisi jatkossa aiempaa enemmän El Niño -tilassa, mutta kaikissa malleissa sellaista piirrettä ei näy”, Ilmatieteenlaitoksen tutkija Kimmo Ruosteenoja sanoo.
El Niño on yhdistetty moniin ongelmiin. Tyynenmeren länsirannalla, Australiassa, Indonesiassa ja Kaakkois-Aasiassa se aiheuttaa kuivuutta, Tyynenmeren keskiosissa ja Amerikan rannikolla rankkasateita ja tulvia. Merivesi on poikkeuksellisen lämmintä päiväntasaajalla ja muun muassa Etelä-Amerikan luoteisrannikolla.
Tämän seurauksena Perun rannikolla kalastajat ja muut kaloja syövät nisäkkäät kuten hylkeet kärsivät, kun kalat karkaavat viileämpiin vesiin. Lämpenevä merivesi vahingoittaa myös koralleja esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa.
Globaaleista vaikutuksista merkittävimpiä ovat satovahingot, jotka nostavat ruuan hintaa. Muun muassa maissin, soijan, riisin, vehnän, kahvin ja sokerin sadot jäävät El Niñon vuoksi pienemmiksi. Esimerkiksi kasvukaudella 2006–2007 El Niño pudotti Australian vehnätuotannon alle puoleen.
El Niño ei kuitenkaan aiheuta ainoastaan ongelmia vaan sen on arvioitu muun muassa pienentävän Kaakkois-Aasian taifuunien ja Läntisen Atlantin hurrikaanien määrää. Kuivuudesta kärsivään Kaliforniaan El Niño voi tuoda sateita.
Sen sijaan Eurooppaan ulottuvat vaikutukset ovat vähäisiä.
”Se, että globaali lämpötila on muutaman kymmenyksen tavanomaista korkeampi ei välttämättä näy Suomessa. Vuosi 2008 oli globaalisti melko kylmä, mutta Suomessa varsin lämmin”, Ruosteenoja sanoo.
ilmastonmuutos 
Tweet