Haagalainen
3.4.2008 11.59
Saara Törmä
Jos olet kyllästynyt lähinakkikioskisi kasvispurilaiseen, ota ohjat omiin käsiisi ja valmista haagalaisia. Kasvispiirakat hakkaavat mennen tullen lihaisat esikuvansa.
12 kasvispiirakkaa
- 4 dl kädenlämpöistä vettä
- 30 g, reilu puoli palaa hiivaa
- 2 rkl öljyä
- 2 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- noin 9–10 dl vehnäjauhoja
Täyte
- 1 1/2 dl ohrasuurimoita
- 2 porkkanaa
- pieni pala, noin 100 g juuriselleriä
- 2 sipulia
- 1 1/2 tl paprikajauhetta
- 1 tl sinapinsiemeniä
- 2 tl viinietikkaa
- 2 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 1/2 tl rouhittua mustapippuria
- Tee täyte. Laita ohra kiehumaan. Raasta porkkanat ja selleri raastimen isolla terällä ja hienonna sipulit.
- Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja lisää siihen paprikajauhe ja sinapinsiemenet. Kääntele mausteita hetki ja lisää mukaan hienonnetut vihannekset.
- Valmista kuoritaikina. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola, öljy, sokeri ja hieman jauhoja, sekoita ja lisää edelleen jauhoja pienissä erissä.
- Kun taikina on paksua, ota käsi avuksi ja vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Jätä taikina kohoamaan liinan alle.
- Valuta kypsästä ohrasta vesi. Sekoita ohra pehmentyneiden vihannesten joukkoon. Lisää lopuksi viinietikka, suola, sokeri ja mustapippuri.
- Kauli kuoritaikina jauhotetulla alustalla suureksi levyksi ja leikkaa levy 12 suorakulmioksi, joiden koko on noin 20 x 12 cm.
- Jaa täyte suorakulmioille ja taita palat kaksin kerroin. Puristele reunat tiiviisti yhteen.
- Nosta piirakat uunipellille leivinpaperin päälle ja voitele runsaalla öljyllä. Paista piirakat 225-asteiseessa uunissa vaaleanruskeiksi, noin 15–20 minuuttia. Tarjoile kaikilla mausteilla.