Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Klikkaa taulukko suuremmaksi.
9.6.2014 14.08
ensi viikonloppuna valitaan kokoomukselle uusi puheenjohtaja ja samalla Suomelle uusi pääministeri.
Joku kolmikosta Alexander Stubb, Jan Vapaavuori ja Paula Risikko asettuu loppuvaalikaudeksi hallituksen johtoon ja luotsaa suurimman puolueen ensi vuoden eduskuntavaaleihin.
Puheenjohtajavalinnalla on siis huomattavasti kokoomusta ja jäljellä olevaa vaalikautta laajempi merkitys suomalaiselle politiikalle ja siinä samalla myös muille puolueille. Minkälainen hahmo Suomea kohta johtaa?
Vihreä Lanka selvitti kokoomuksen pj-ehdokkaiden näkemyksiä leimallisesti vihreillä politiikan osa-alueilla eli suhtautumisessa ydinvoimaan, ilmastoon, turkistarhaukseen, tasa-arvoon ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen.
Osa-alueista jaettiin suuntaa-antavia viherpisteitä.
Selvityksen tuloksen voisi tiivistää niin, että ehdokkaista vihreimmät puheet varsinkin suvaitsevaisuuteen liittyvissä arvokysymyksissä on Alexander Stubbilla, mutta eniten vihreitä käytännön näyttöjä on asuntoministerikaudeltaan Jan Vapaavuorella. Hänenkin agendallaan ympäristö- ja ilmastonäkökohdat ovat tällä vaalikaudella tehneet tilaa ydinvoima- ja kaivosintoilulle. Paula Risikko keräsi selvityksessä selvästi vähiten viherpisteitä.
Ehdokkaiden ympäristöön tai ilmastoon liittyvät linjaukset tai niiden puuttuminen tuskin heilauttavat kokoomuksen 850 puoluekokousedustajan valintapäätöksiä suuntaan tai toiseen. Kokoomuksen historiaa tutkinut dosentti Vesa Vares Turun yliopistosta arvioi, että vihreiden huonosti menneet eurovaalit ja viime eduskuntavaalit ovat vähentäneet kokoomuksen painetta pitää ympäristöasioita esillä entisestään.
”Vihreät ei nyt ole sellainen pelottava tekijä, että kokoomuksen täytyisi ajatella, että seuraavan puheenjohtajan pitäisi erityisesti miellyttää vihreitä”, Vares sanoo.
”Päinvastoin, puoluekokouksessa joku voi olla sitä mieltä, että hyvä, jos joku lyö vihreille nyrkkiä pöytään.”
Väistyvä puheenjohtaja Jyrki Katainen olisi todennäköisesti kerännyt selvityksessä eniten pisteitä, jos hän olisi ollut siinä mukana. Tämän perusteella kokoomuksen suunta kääntyy vihreästä harmaaseen.
Muutosta ennakoi myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, joka arvioi kokoomusehdokkaita keskenään tasavahvoiksi vastikään blogissaan. Hän toivoi mahdollisuuden ”maltilliseen yhteistyöhön” säilyvän.
”Kataista voi vihreästä näkökulmasta hyvin kiittää siitä, että arvoliberaalina sosiaalireformistina hän on edustanut hyvin yhteistyökykyistä kokoomusta. Myös ympäristöasioita hän on pitänyt esillä muun muassa ympäristöverouudistusten toteuttamisessa. Henkilötasolla kukaan nyt esillä olevista ehdokkaista ei profiloidu samalla tavalla.”
Niinistön mukaan Stubb ja Vapaavuori näyttäytyvät enemmän ”markkinaoikeistolaisina” ja Risikko ”sosiaalikonservatiivina”.
kokoomus 
Tweet