Hapankaalipiiraat
3.4.2008 11.32
Saara Törmä
Hapankaalipiiraat ovat herkkua, joten rohkaise mielesi, vaikka et normaalisti olisikaan hapankaalin ystävä. Hapankaali saa pehmeämmän luonteen, kun sen kypsentää.
12 piirasta
Täyte
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- öljyä paistamiseen
- 400 g hapankaalia
- 2 rkl siirappia
- 3 rkl soijakastiketta
- 1/4 tl rouhittua mustapippuria
Taikina
- 1/4 pakettia hiivaa tai 1/2 pussia kuivahiivaa
- 2 1/2 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl kuminansiemeniä
- 7 1/2 dl hiivaleipävehnäjauhoja tai vehnäjauhoja
- 50 g voita tai margariinia
- Tee ensin täyte. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna pannulla loraus öljyä ja paista sipulit pehmeiksi.
- Lisää pannulle hapankaali, kääntele hetki ja lisää sitten siirappi, soijakastike ja mustapippuri. Peitä pannu kannella. Jätä täyte hautumaan miedolle lämmölle siksi aikaa, kun teet taikinan.
- Murusta hiiva tai kaada kuivahiiva kulhoon ja lisää joukkoon kädenlämpöinen vesi. Lisää suola ja halutessasi kumina. Varmista, että kumina on nimenomaan kuminaa, ei juustokuminaa.
- Lisää jauhoja vähitellen ja vatkaa samalla taikinaa.
- Kun olet lisännyt melkein kaikki jauhot, lisää joukkoon rasva. Puristele ja vaivaa taikinaa, kunnes rasva on sekoittunut. Lisää vielä loput jauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se on oikein kimmoisaa. Jätä taikina kohoamaan puoleksi tunniksi ja nosta hapankaalitäyte sivuun jäähtymään.
- Jaa taikina kahteentoista osaan, pyöritä osat palloiksi ja painele jokainen pallo pieneksi letuksi. Jaa täyte lettujen keskelle. Nosta reunat ylös ja nipistä keskeltä nyytiksi.
- Nosta piiraat pellille leivinpaperin päälle sauma alaspäin. Peitä piiraat liinalla ja anna niiden kohota vielä 15 minuuttia. Lämmitä uuni sillä välin 250 asteeseen.
- Voitele piiraiden pinta öljyllä ja paista niitä noin 15 minuuttia. Tarjoile piiraiden kanssa valkosipulisuolakurkkuja, hunajaa ja smetanaa tai maustamatonta soijatuorejuustoa.