Korvasämpylät
3.4.2008 11.29
Saara Törmä
Korvasämpylät ovat korvapuustin muotoisia sämpylöitä.
Noin 15 sämpylää
Tomaattitäyte
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- loraus öljyä
- 2 pientä purkillista tomaattipyreetä
- 1 1/2 tl basilikaa
- 1 tl oreganoa
- 1/4 tl rouhittua mustapippuria
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
Taikina
- 3 dl vettä, maitoa tai kasvismaitoa
- kasvisliemikuutio
- 25 g hiivaa tai kuivahiivaa
- 1 rkl hunajaa tai siirappia
- 1 dl ruisjauhoja
- 6 dl vehnäjauhoja
- 25 g voita tai margariinia
- Aloita täytteestä. Kuori sipulit ja valkosipulit ja hienonna niin hienoiksi kuin osaat. Kuumenna pannulla loraus öljyä ja paista sipulit pehmeiksi. Lisää tomaattipyree ja mausteet. Sekoita ja jätä täyte kannen alle hautumaan.
- Tee taikina. Kuumenna yksi desi vettä tai maitoa kiehuvaksi ja kaada se kulhoon. Murenna kasvisliemikuutio nesteeseen.
- Kun liemihippuset ovat sulaneet, lisää joukkoon vielä 2 dl kylmää vettä tai maitoa. Varmista, että neste on kädenlämpöistä ja lisää hiiva. Lisää hunaja tai siirappi sekä ruisjauhot.
- Lisää vehnäjauhot vähitellen ja sekoita samalla taikinaa. Lisää lopuksi rasva ja vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja jätä taikina kohoamaan puoleksi tunniksi.
- Ripottele pöydälle jauhoja ja kumoa kohonnut taikina kulhosta. Kaulitse taikina noin 50 x 40 sentin suorakulmioiksi.
- Levitä täyte levylle ja kääri levy rullalle. Aloita rullaaminen pitkältä sivulta. Leikkaa rulla noin 15 kolmioksi. Nosta kolmiot pellille leivinpaperin päälle kärki ylöspäin. Tyrkkää kolmion kärkeä reilusti alas, jotta muodostuu korvapuustin näköisiä sämpylöitä.
- Peitä sämpylät liinalla ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista sämpylöitä noin 15 minuuttia.